Rijeka – PHOTORI: U SRCU SVIBNJA ’68.

U SRCU SVIBNJA 68.,  izložba fotografija Philippe Gras

Ova izložba Philippe Grasa broji 43 fotografije koje su snimljene u svibnja 1968. u Francuskoj i svjedoče o razdoblju, koje je i povijest i mit. Tijekom poznatih pariških događanja, mnogi fotografi pratili su društvenu scenu.  Philippe Gras jedan je od onih fotografa koji su znali uhvatiti ne samo trenutak i gestu, nego i znak i značenje tog razdoblja ideoloških, ekonomskih i svakih drugih prijepora tadašnjeg društva

Fotografski izvještaj Philippe Grasa razlikuje se od većine tadašnjih poznatih dokumentarnih materijala, prvenstveno radi umjetničke kvalitete njegovih slika, zatim empatičnog i distanciranog pogleda usredotočenog na trenutke zbivanja.

Izložbu prate i dva dokumentarna filma pod naslovom “68. svibnja, čudno proljeće”, koje je producirao povjesničar i redatelj Dominique Beaux, uglavnom prenoseći svjedočanstva aktera iz svijeta politike, stranaka, državnih službi, terenskih jedinica.

Philippe Gras

1942.-2007.

Rođen u Parizu 1942. u 15. arondismanu. 1960.-tih godina studirao na Ecole Supérieure des Arts Graphiques (korištenje fotografije u modi); radi prve reportaže o jazz koncertima.  Kao free-lance fotograf posvećuje se 1967.-1982 .modernom stvaralaštvu (muzika, ples, teatar), surađuje s revijama Actuel, L’Art Vivant, Jazz Hot itd. Od 1960.-tih do 1990.-tih godina sudjelovao je na brojnim kazališnim festivalima i festivalima moderne glazbe (Amougies, Ile de Wight, Paint-Paul de Vence, Nuits de la Fondation Maeght, Panafrički festival Alger…), redovito je surađivao s Festivalom des Arts Contemporains iz La Rochelle i pariškim Festival d’Automne.

Kao aistent odnosno fotograf podija 1970.-1983. radio s redateljima  Alain Comeau, Lê Lam, Jean-Noël Delamarre; suautor je dva srednjometražna filma o glazbeniku Don Cherryju i kiparu Raymondu Delamarre. Surađuje s francuskim agencijama za regionalni razvoj kinematografije; ostvaruje seriju fotografija o pariškom metrou, svibnju 68, London East End-u. Philippe Gras preminuo je iznenada 22. veljače 2007. u svom pariškom domu u 13. arondismanu.

***

O Svibnju 1968.

Kraj 1960.-tih godina bio je obilježen gotovo posvuda svijetu pokretima društvenog i političkog prosvjeda koji su potresli kako istočni blok (Poljska, Čehoslovačka…), razvijene zemlje (Japan, SDA, Nizozemsku, Zapadnu Njemačku, Italiju…) tako i one zemlje koje su se tada nazivale Trećim svijetom (u Senegalu, u Meksiku gdje je represija bila krvava…). Ono što karakterizira sve te pokrete jest mobilizacija mladeži koja nikad nije bila brojnija, radi baby-booma koji je uslijedio nakon Drugog svjetskog rata. Ekonomski napredak također je omogućio sve brojnijem dijelu te mladeži da pristupi visokom obrazovanju. Naposlijetku, borbe za nacionalno oslobođenje vezane uz dekolonizaciju, ubilački konflikti koje su one prouzročile oživjele su sraz u ideologijama. Rat u Alžiru završio je 1962., onaj u Vijetnamu trajat će do 1975.

Velik dio mladeži tada interiorizira san o revolucionarnoj emancipaciji nastao još u 19. stoljeću.  Krajem 1960.-tih godina situacija se zaoštrava. Više-manje posvuda, male grupe militanata osporavaju autoritete općenito, potrošačko društvo, moć novca, no također prevaru i opresiju realsocijalizma, odnosno nove vlasti proistekle iz dekolonizacije…Časopisi, letci, manifestacije, « happenings » potresaju sveučilišne kampuse i ulice velikih gradova. Katkada s izrazito silovitom reakcijom vlasti.

dr.sc. Nenad Ivić, red.prof.

Rođen 1956. godine u Zagrebu. U Zagrebu je i školovan, gdje na Filozofskom fakultetu 1979. godine završava studij francuskog jezika i književnosti, španjolskog jezika i komparativne književnosti. Od 1981. radi kao asistent na Katedri za francusku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 1989. postaje docent a 1996. izvanredni profesor. Doktorirao je 1988. godine s temom o odnosima starofrancuske književne proze i latinske historiografije XII. i XIII. stoljeća. 1986. i 1987. godine usavršavao se kao stipendist Fulbrightove zaklade na Odjelu za romanske jezike i književnost University of California, Berkeley. 1990. i 1991. boravi kao pozvani istraživač na Institut d’études classiques et médiévales Univerziteta u Montréalu. 1995. i 1996. kao Fulbright Fellow djeluje na Odjelu za povijest Princeton University.