Rijeka – izložba fotografija: ŽIVOT JE LIJEP

ŽIVOT JE LIJEP

Izložba najboljih fotografija pristiglih na natječaj „Život je lijep“  na kojem su sudjelovali  mladi autori do 25 godina starosti u tri kategorije:

  • Prva kategorija, autori do 15 godina starosti
  • Druga kategorija, autori od 15 do 19 godina starosti
  • Treća kategorija, autori od 19 do 25 godina starosti

Natječaj je organizirala Sekcija mladih Fotokluba Rijeka, Hrvatska, 51000 Rijeka, Pod voltun 4

Na natječaj se prijavilo 70 autora s 302 fotografije  iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Žiri je odabrao 42 fotografije od 42 autora, a  radio je u sastavu: Zvjezdana Prohaska, zaposlena u Agenciji za odgoj i obrazovanje na mjestu više savjetnice za likovnu kulturu i likovnu umjetnost, Petar Fabijan, fotografski autor u statusu slobodnog umjetnika i Borislav Božić, profesor likovne umjetnosti, predsjednik Fotokluba Rijeka

Svečano otvorenje izložbe je sutra u subotu, 1. 7. 2017. godine u podne u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4

Izložba ostaje otvorena do  8. 7. 2017., a može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 – 20 sati, subotom 10 – 13, a nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

ŽIVOT JE LIJEP

Optimizam sadržan u izrečenom “život je lijep” želimo interpretirati  fotografskom slikom. Pojedinac je danas dezorijentiran i obeshrabren zbog ekonomske situacije i sve većeg pritiska korporativnog kapitala. Takvog „obeznađenog“ pojedinca vrbuju sadržaji plasirani kroz medije koji nude iluziju života. Ovakva situacija stvara depresivna  stanja društva. Mi želimo pozitivno i afirmativno razmišljati i djelovati. Želimo fotografskom slikom kao moćnim medijem slati poruku  ŽIVOT JE LIJEP! 

Može li se fotografskom slikom afirmativno i pozitivistički misliti? Može li se fotografskom slikom „hvatati“  stvarnost  na način da interpretira činjenicu da život doista jest lijep? Mogu li se pronaći vizualne senzacije koje će slati poruku ili emanirati duh pozitivizma na razini osjećanja i spoznaje ŽIVOT JE LIJEP?  Može i mogu…

Jedan od ciljeva ovog projekta je pravilan metodički tretman i pristup fotografskom stvaralaštvu kao bilo kom drugom likovnom području. Nemamo namjeru podržavati „puko škljocanje“, već želimo odabirom radova i konceptom izložbe poslati jasnu poruku mladim stvaraocima da nam je fotografija kao stvaralačka činjenica i masovni medij iznad svega. Nismo žrtve tako sveprisutnog formalizma i populizma koji ističe masovnost sudjelovanja i vrijednost oprema s kojom se snima, odnosno   svega onog što je u osnovi i nebitno.  Autori su mogli snimati  s bilo kojom vrstom aparata – analognim, najnovijim digitalnim aparatom, camerom obscurom, mobitelom… Cilj je bio napraviti fotografsku sliku ili niz fotografskih slika koje će na najbolji način interpretirati temu.