Rijeka – izložba fotografija: ŽELJKO JANČIĆ ZEC | Memories

Izložba Memories Željka Jančića Zeca bit će otvorena 17. travnja 2018. godine u 19 sati u Galeriji Principij. Izložba ostaje otvorena do 28. travnja 2018. godine i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

O autoru:

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci 1969 godine. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je u Nizozemskoj na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Živi i radi u Rijeci i Beču.

Željko Jančić Zec slikar je i multimedijalni umjetnik, koreograf i redatelj. Nastupio je i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Utemeljitelj je umjetničke udruge “PART OF ART” u Beču koja djeluje kao platforma različitih pravaca umjetnika. Od 2012. godine je predsjednik World Art Games (WAG) Austrije. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima.
Jančić se počinje likovno izražavati početkom devedesetih godina.Karakteristika Jančićevog umjetničkog rada jest stvaranje umjetnosti s ciljem istraživanja. Bavi se pitanjima svakodnevnog života, ljudske situacije te stanja i složenosti postojanja. Ostvario je mnogobrojne samostalne i skupne izložbe pod različitim temama: “Oblici stvaranja svijeta”, “Podvodni svijet”, “Santasija”, “Companions”, “Dialog”, “Iza sklopljenih očiju”.

Svojim radovima Jančić nam pokušava predočiti novu realnost koja se rađa i živi u njegovoj kreativnoj autonomnoj egzistenciji. U njegovim kreacijama vladaju grafički elementi, čistoća izraza, naglašene su oble konture i izazovne boje. Neopterećen tradicionalizmom i suvremenim trendovima Željko Jančić́ Zec kao mladi umjetnik najavio je u strašnoj tragalačkoj groznici svoj grafičko-slikarski osobni svijet i likovni izraz. Slijedeći primjere svojih uzora, važnih predstavnika avangarde, među kojima su u prvom redu Dubuffet i Kopač, ali i Miró i Klee, Jančić ujedinjuje figurativne elemente sa svojim fluidnim vizijama. Jančićevo je slikarstvo snažno i sugestivno, prepuno ispoljavanja vitalne i kreativne energije, u kojoj autor uspostavlja uspješan dijalog s likovnim iskustvima velikih učitelja boje, bez zapadanja u zamku imitiranja, stvarajući vlastiti autentični umjetnički izričaj nesumnjive vrijednosti. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima.

U radu na izvedbenoj umjetnosti Jančić je razvio fotografsku i kinematografsku perspektivu. Početkom 2000 godine, fotografija i video bitan su i stalan dio njegovog umjetničkog djelovanja. Producirao je nekoliko ciklusa fotografija: “Piedina”, “Treno terreno”, “Showroom”, “The ghost has no home”, “Urban leisure”, “Blind through life”. Ovakav rad otvara mu mogućnost da se igra s obje različite filmske tehnike, i daje mu razne mogućnosti izražavanja i izvođenja.

Producirao je nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova koji se uspješno prikazuju na međunarodnim filmskim festivalima pod nazivom: “Waterish”, “The Second Man”, “Comeback”, “Blind through life”. Dobitnik je nagrade za film “Waterish” na međunarodnom festivalu “Choreographic Captures International Competition 2008 Joint Adventures” te za film “The Second Man” na 41. festivalu KRAF u Rijeci.