Rijeka – izložba fotografija: VODENA BAJKA

Fotosavez Primorsko-goranske županije povodom Svjetskog dana voda organizira izložbu podvodne fotografije VODENA BAJKA svoje članice KPA Adria iz Kraljevice. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 19. ožujka 2013. godine u 19 sati u GALERIJI PRINCIPIJ, Rijeka, Pod voltun 4).

Fotosavez Primorsko-goranske županije povodom Svjetskog dana voda organizira izložbu podvodne fotografije VODENA BAJKA svoje članice KPA Adria iz Kraljevice. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 19. ožujka 2013. godine u 19 sati u GALERIJI PRINCIPIJ, Rijeka, Pod voltun 4).

VODENA BAJKA

Ovu izložbu priređujemo u prigodi Svjetskog dana voda. Voda jest egzistencijalno pitanje i sve više postaje interes krupnoga kapitala. U posljednje vrijeme sve češće interesne skupine različitim metodama ispituju raspoloženje javnosti i time traže način kako kontrolirati ovu prevažnu supstancu života od koje ovisi opstanak pojedinca , opstanak cijele zajednice, odnosno civilizacije. U mnogim sferama već odavno se kontrolira život, ne iz želje njegova očuvanja ili većeg humaniziranja, već prvenstveno iz težnje za umnažanjem investiranog kapitala. Dakle, interesi su prozaični, prizemni i jednodimenzionalni. Sačuvati vodu u njenoj „prapotrebi“, sviješću pojedinca, angažmanom uže i šire zajednice, postaje kontinuirana zadaća i obaveza svih nas.
Fotosavez Primorsko-goranske županije daje doprinos u obilježavanju Svjetskog dana voda i predstavlja svoju članicu koja se bavi podvodnim aktivnostima, ali i podvodnom fotografijom. Dakle, riječ je o Klubu podvodnih aktivnosti Adria iz Kraljevice čijih pet članova izlaže 38 fotografija na ovoj izložbi.
Mnogo je nas koji nemamo tu vrst vještine da ronimo, zaranjamo i uživamo u tom bogatom i egzotičnom podvodnom svijetu, ali nam zato ove fotografije na najjednostavniji način demistificiraju taj cijeli kozmos podmorja. Pojednostavljena podjela motiva na ovoj izložbi je takva da jedan smjer prati odbačene ili nesretnim slučajem potopljene artefakte prethodnih generacija, a drugi donosi život i misterij života pod vodom. Ova neobična bića raskošnih boja i oblika nisu produkt mašte niti likovi kakve bajke; stvarna su i životna, uhvaćena objektivom vrsnog i svjetski poznatog podvodnog istraživača i fotografa Danijela Frke i njegovih prijatelja iz Kluba: Andree Tosi, Lorena Rubeše, Ranka i Vedrana Frke. Senzacija nije samo zaroniti. Treba poznavati i ovaj specifični milje vode, zakonitosti snimanja u ovom mediju, imati posebnu opremu te poznavati podmorje kao prirodni fenomen, poznavati život i specifičnosti života u vodi i na kraju imati fizičku spretnost i vještinu ronjenja… Tek tad dolazi na red snimanje i dobra fotografija. To sve imamo na ovoj izložbi. Katkad sićušna i malena, skoro neprimjetna bića uhvaćena objektivom kamere bivaju dostupna svima i žive neki novi život. Život uvećan, život razvučen u svoj svojoj monumentalnosti u doslovnom i prenesenom značenju. Realnost podmorja „ispričana“ na fotografijama , svojom jedinstvenošću i ljepotom odlazi u bajkovitije prostore naše svijesti, naše emocije. Zato je važno, u svakom trenutku imati spoznaju da zaštita i očuvanje i ovog dijela prirode produžava i nas same kao vrstu. Važno je biti osviješten kad je u pitanju voda i život u njoj. Ona mora ostati javno dobro, a ne privilegij pojedinaca ili manjih skupina. Na ovu ljepotu, misterij, život imamo pravo svi.
Naša Županija bogata je vodom, izvorištima. Jedna od zadaća Fotosaveza PGŽ-a, odnosno njezinih članica jest ta da prate i fotografijom dokumentiraju, interpretiraju, a time i čuvaju sve ono što je vezano za vodu, život u njoj, ali i uz nju.

Rijeka, ožujak 2013.

Borislav Božić, prof.

 

KLUB PODVODNIH AKTIVNOSTI “ADRIA” I PODVODNA FOTOGRAFIJA

Klub podvodnih aktivnosti ADRIA proslavio je 6. prosinca 2012. godine trideset i sedam godina postojanja i uspješnog rada. Klub su osnovali 1975. godine Vlasta i Darko Lipovac kao sekciju podvodnih aktivnosti SRD Škarpine. Iste je godine deset članova kluba položilo prvi tečaj ronjenja postavši tako prvi sportski ronioci u Kraljevici. Narednih godina klub je neprekidno rastao, sve dok se 1988. godine nije osamostalio kao zasebna udruga pod nazivom “Adria”. Dvojica članova, Danijel Frka i Zoran Turina postali su instruktori ronjenja te su tijekom dugogodišnjeg rada osposobili za sportsko ronjenje više od 500 mladih ronilaca. KPA Adria već više godina drži titulu najtrofejnijeg kluba u Kraljevici, budući da već više od deset godina njegovi članovi redovito osvajaju državna i druga prvenstva u podvodnoj fotografiji.

Još od početka osamdesetih godina 20.stoljeća u KPA Adria njeguje se umijeće podvodne fotografije. Podvodni fotografi KPA ADRIA aktivno sudjeluju na državnim prvenstvima već punih 25 godina. Organizirali su 6 državnih prvenstava i 7 natjecanja Kup Hrvatske u podvodnoj fotografiji, a kao autori sudjelovali su na više skupnih izložbi podvodne fotografije, od kojih je najpoznatija bila izložba na otvorenom pod nazivom “Prijatelji mora” 2011. godine sa premijerom na Photodays-ima u Rovinju, a koja je sa velikim uspjehom prikazana u 13 hrvatskih gradova.
Najveći uspjeh svakako je brončana medalja na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Turskoj 2011. godine, koju je osvojio Danijel Frka. KPA ADRIA dobitnik je godišnje nagrade Grada Kraljevice te niza priznanja za svoj doprinos očuvanju prirode i podmorja.

Danijel Frka