Rijeka – izložba fotografija: Treći element

Otvorenje međunarodne izložbe fotografija “Treći element” s temom vode održat će se u subotu, 29. rujna 2018. godine, u 12 sati u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4.

Na svečanosti otvorenja bit će proglašeni pobjednici i dodijelit će se priznanja i nagrade.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada 2018. godine i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena.

Selektorica izložbe jest Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

ELEMENT VODA

 Tema je bila „Treći element“, voda kao ishodište života i središte obnavljanja, primarni element u svim svojim stanjima, sa svom svojom simbolikom i univerzalnim značenjima. Odazvali su se autori iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, ukupno 92 sudionika s 93 kolekcije i 252 pojedinačne fotografije.

 Pri izboru nagrađenih i pohvaljenih tražilo se da autor ima osjećaj za odabir motiva i za realizaciju fotografije u kojoj će voda biti glavni motiv, ne popratni. Tražilo se, dakle, da autor ima jasni stav, da zna što fotografijom želi reći, da ima sposobnost zapažanja i nalaženja zanimljive i efektne situacije. Posebice su zahtjevne bile kolekcije u kojima je trebalo voditi priču s punom koncentracijom, logično i jasno izraženu iz fotografije u fotografiju, cjelovitu, s početkom i krajem. Neki su se pogubili baš u tome.

 

Branka Arh