Rijeka – izložba fotografija: THE BEST OF KRKA

POZIVNICA THE BEST OF KRKA 2016.

U subotu, 14. svibnja 2016. godine, u podne svečano je otvorenje izložbe “The Best of Krka” u Galeriji Principij u Rijeci. Izložba je nastala u suradnji članova Fotokluba Šibenik i Nacionalnog parka Krka. Ova izložba već je gostovala u Italiji, a sad je postavljena u Rijeci gdje ostaje otvorena do 24. svibnja 2016. godine. Radno je vrijeme galerije radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom je zatvorena.

 

THE BEST OF KRKA

Rijeka Krka dugogodišnja je inspiracija članova Foto kluba Šibenik. Bilo da se radi o vodi kao osnovnom motivu, bogatoj kulturnopovijesnoj baštini, Krki gledanoj s broda ili pješačkih staza, rezultat su uvijek očaravajući trenuci uhvaćeni budnim okom i mirnom rukom promatrača, na zadovoljstvo svih zaljubljenika u lijepo, koje podjednako čine i priroda i fotografija.

Foto klub Šibenik i Javna ustanova Nacionalni park Krka kontinuirano i uspješno surađuju na obilježavanju važnih datuma u zaštiti prirode i povijesti Parka. Iz te su suradnje proizašle mnogobrojne fotografije i izložbe pa tako i ova, koja na neki način objedinjuje dugogodišnju suradnju.

Riječ je o 36 fotografija snimljenih na rijeci Krki, koje različitim tehnikama, u svim godišnjim dobima prikazuju svu raznolikost i raskoš ove ljepotice i njene krške družice Čikole. Izložba „The best of Krka“ je 2015. gostovala na četvrtom izdanju „Bassano Fotografia“, bijenalu fotografije u talijanskom gradu Bassano del Grappa, gdje je Hrvatsku predstavljao grad Šibenik, dvjema izložbama, od kojih je jedna izložba Foto kluba Šibenik s fotografijama o rijeci Krki. Druga je samostalna izložba Željka Krnčevića „Boje Šibenika“, također člana Foto kluba Šibenik i kustosa Muzeja grada Šibenika. U sklopu izložbe, djelatnici JU „NP Krka“ predstavili su bogatu kulturnopovijesnu i prirodnu baštinu Parka izlagačima, posjetiteljima i stanovnicima tog talijanskog grada. Izložbu o rijeci Krki sada imaju priliku vidjeti i građani Rijeke.

Foto klub Šibenik udruga je tehničke kulture koja ostvaruje programe na području fotografske djelatnosti, fotografskog stvaralaštva i fotografske tehnike, te je član Hrvatskog fotosaveza. Prva, konstituirajuća skupština kluba održana je 24. travnja 1964. Danas Foto klub Šibenik broji dvadesetak iskusnih fotoamatera i mladih entuzijasta, o čijoj aktivnosti u proteklih sedam godina najbolje svjedoči pedesetak samostalnih i klupskih izložbi, te brojna sudjelovanja njegovih članova na pozivnim izložbama. Tijekom pola stoljeća kontinuiranog i uspješnog djelovanja na području kreativnog fotografskog stvaralaštva članovi Foto kluba Šibenik svojim su fotografijama bilježili i povijest svoga grada i prezentirali ga na izložbama u zemlji i inozemstvu, dajući time znatan doprinos kulturnom životu Šibenika.

Nacionalni park Krka