Rijeka – izložba fotografija: Stari zanati i radni običaji

Natječaj je raspisao i izložbu postavio u Galeriji Principij Fotosavez Primorsko-goranske županije. Ideja raspisivanja natječaja i organiziranje izložbe bila je u tekstualnom obrazloženju teme:

STARI ZANATI I RADNI OBIČAJI U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

Sveopćom evolucijom mijenja se sve od rada – pomagala u radu, a time i radni običaji. Tehnološkim napretkom neka zanimanja izumiru ili u većem dijelu mijenjaju svoj prvotni oblik.  Rad se kao najplemenitija ljudska kategorija u ovim vremenima različito poima,  vrednuje te je  stoga i  jedan od ciljeva ovoga projekta da autori putem medija fotografije –  kroz istraživanje svoje mikrosredine ujedno i spoznaju vrijednost svih oblika rada. Ako je koje zanimanje-zanat nestao, ugašen, negdje je ostao inventar, alat, pomagalo toga zanimanja i to je onda predmet fotografiranja. Ovaj se fotografski projekt, za razliku od drugih, realizira  na više razina. Autor treba najprije u svom najbližem okruženju doći do informacije koji je zanat postojao a više ga nema,  te gdje je inventar ugasloga zanimanja i kad ga pronađe, tek onda fotografira. Kroz ovaj vremenski proces autor spoznaje vrijednost i povijest kulture rada u svome kraju. Egzistencijalni rad čovjeka vezanog za more i kopno mijenja se u ritmu smjene godišnjih doba. Autori prate zimske, proljetne, ljetne i jesenje aktivnosti i specifičnosti rada i time zaokružujemo vremenski ciklus radnih aktivnosti u otvorenom ambijentu. 

Naša Primorsko-goranska županija nudi bogatstvo raznolikih zanimanja –  od onih koja su vezana za more, pomorstvo i život uz more  pa do kopnenoga dijela gdje je rad i život vezan za obradu zemlje, šume…

Pored zanimljivosti  pojedinih alata treba snimati i radne običaje koji se  mijenjaju od područja do područja i od primjene različitih alata i pomagala.

Objedinjavanjem specifičnosti morskoga i kopnenoga dijela, dobivamo cjeloviti pogled na kulturu rada ili povijesni pregled mijena rada i radnih običaja ovoga kraja. 

Ovim fotografskim projektom propitujemo koliko poznajemo svoje svakodnevno okruženje.  Živimo li, možda, i djelujemo li po inerciji stereotipa bez imalo truda i želje da stvari, prostor i ambijent u kojem se krećemo sagledamo i u povijesnom i kulturološkom okviru te ga fotografirajući sačuvamo. Dakle, ovaj program potiče i promovira drugačiji način razmišljanja –  individualni pristup sebi i svijetu oko sebe.

Borislav Božić, prof.