Rijeka – izložba fotografija: Rođendan fotografije

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka, Korzo 24  od 3. do 15. rujna i može se razgledati tijekom  radnog vremena Čitaonice.

Svečano otvorenje izložbe, proglašenje pobjednika te dodjela nagrada i priznanja je u ponedjeljak, 3. 9. 2018. u 18 sati.

Na fotografski natječaj povodom Svjetskoga dana fotografije, tj. rođendana fotografije /19. 8./ koji je raspisala Škola fotografije Rijeka prijavilo se 40 autora iz Slovenije, Makedonije i Hrvatske sa 185 fotografija.

ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

Da, sada već te davne 1839. godine, 9. siječnja,  Daguerre /Louis-Jacques-Mandé Daguerre/ je napisao  molbu tadašnjoj francuskoj Akademiji znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum fotografije, tj. dagerotipije.

Članovi Akademije, te mudre i pametne glave, proučavali su taj zahtjev skoro osam mjeseci,  tako da su pozvale g. Daguerra tek 19. kolovoza da im objasni to „novo čudo koje svijet ne poznaje“, a on tvrdi da može biti od velike koristi. Pametni i poduzetni Daguerre toga je dana poveo sa sobom prijatelja Aragoa /Dominique François Arago/, vrlo uvaženoga fizičara toga doba i aktivnoga političara tadašnje Francuske. Arago je bio sjajan govornik pa su ga ti najviši autoriteti i intelektualci Francuske netremice slušali dok je vrlo strastveno objašnjavao novi Daguerrov izum. Da bi objasnio koliko je to jednostavan postupak, a djelotvoran i pristupačan, rekao je i ovo:

„… dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska.“

Ove Aragove riječi izrečene prije 179 godina danas zvuče proročki s obzirom na sveprisutnu i svemoćnu digitalnu tehnologiju.

Oduševljeni i omamljeni Aragoovim obrazloženjem toga 19. kolovoza 1839. godine članovi su Akademije preporučili Francuskoj vladi da otkupi izum. I doista,  Vlada je otkupila na način da je Daguerreu dala doživotnu mirovinu, a  izum,  tj. sva znanja kako se pravi dagerotipija, objavila je i dala javnosti na upotrebu. Zato se ovaj datum obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije.

U spomen ovim velikim ljudima i ovom datumu raspisan je  natječaj i organizirana ova izložba.

Borislav Božić, prof.

Međunarodni žiri u sastavu Iva Prosoli /Hrvatska/, Rebeka Legović /Slovenija/ i Boro Rudić /Makedonija/ odabrao je 25 fotografija za izložbu i to:

 1. Filip Trinajstić, Pogled u beskonačnost
 2. Vanja Pastuhović, Balkoni
 3. Mihajlo Filipović, Bzzz natrag
 4. Gordana Kvajo, Ja i moj alter ego
 5. Stjepan Janeković, Žlahtina IN SPE
 6. Stanislav Juretić, StoSedamdesetDeveti C v2
 7. Simon Kovačič, Beautiful Demoiselle 06
 8. Marko Buntić, U središtu
 9. Erika Peran, U suton
 10. Ingrid Jerković, Prolazak kroz vrata raja
 11. Martin Močibob, Nona
 12. Dario Dorčić, Čuvar svete vode
 13. Zdenko Podlesnik, Brod 2
 14. Vid Sajko, TEŠ
 15. Petra Markač, Ona dolazi
 16. Jerolim Vulić, Kukuruzović
 17. Đoko Glušica, Sjećanje 2
 18. Elma Dujić, Planinarska rođendanska čestitka
 19. Vanja Tajnšek, Look at me
 20. Vanja Tajnšek, V parku
 21. Tanja Rogić, Krovovi mog djetinjstva
 22. Pavao Toth, Radno mjesto
 23. Pavao Toth, Prostor za presvlačenje
 24. Valentina Bunić, Ti si moja sjena
 25. Valentina Bunić, Maglovito jutro

Žiri je proglasio najboljom fotografijom  Prostor za presvlačenje Pavla Totha.  Ona svojim sadržajem vrlo jasno i nedvosmisleno govori o bolnom i bespoštednom tranzicijskom vremenu ovih prostora, ali je vrlo aktualna i danas /Uljanik, 3.maj/. I ne samo da je aktualna, već postaje  simbol, znak važnosti proizvodnog rada, rada uopće pa i radništva. Snimljena scena je u „stanju zamrznutosti“ već možda desetak ili petnaest godina i izgleda kao da će svaki čas  doći radnici, obući radnu uniformu i otići na posao. Ali, neće… Baš zato što neće, ova je fotografija ne samo vrhunski dokument, već je i slikovno obrazloženje aktivnosti korporativnog kapitala, odnosno kapitala uopće. Ovo je završena priča, tj. fotografija govori o nekim procesima koje „mali čovjek“ teško može razumjeti, a itekako svjedoči da netko sutra ili već danas neće dobiti plaću.  I koga briga za to?

Sve pohvaljene fotografije odlikuje visoka estetska vrijednost.  Njihovi autori razumiju ovaj medij, ali  i osnovne likovne postulate u strukturiranju vizualnog zapisa; u ovom slučaju specifičnosti fotografske slike.  Pohvale su dobili: Dario Dorčić, Čuvar svete  vode, Zdenko Podlesnik, Brod 2 , Đoko Glušica Sjećanje 2 , Vanja Tajšsek, Look at me i Valentina Bunić, Maglovito jutro.

I publika je preko Facebook platforme birala najbolju fotografiju te odabrala Hvala za izumu  Thee Pavlin.