Rijeka – izložba fotografija: RIP – RIJEČKA INDUSTRIJSKA PRIČA

U Muzeju grada Rijeke postavljena je izložba ‘RIP-Riječka Industrijska priča’ koja se može pogledati do 25. svibnja. Fotografije Stanislava Beličke upotpunjuje videoprojekcija napuštenih pogona autora Kristijana Vučkovića, dok cijeli projekt prkazuje problematiku napuštenih tvornica i djelomično aktivnih industrijskih objekata u Rijeci.

Stanislav Belička se bavi fotografijom više od 40 godina. Inspiraciju za ‘Riječku industrijsku priču’ pronašao je ulaskom u hale ‘Torpeda’ u kojem je kratko radio u mladosti. Potaknut prizorom pustoši koja ga je zatekla, počeo je bilježiti stanje u kojem se nalaze hale. Svoj rad je predstavio 2010. godine izložbom ‘Riječki torpedo – prvi u svijetu’ nakon koje ga je Muzej grada Rijeke odlučio angažirati da fotografira svu riječku industriju uz koju se obavljalo i sustavno istraživanje same industrije.

Rezultat tog rada je multimedijska izložba koja je popraćena monografijom povjesničarke Eme Aničić nakon opsežnog znanstvenog istraživanja cjelokupne povijesti riječke industrijske baštine. Kataloški prikaz odvest će vas na putovanje topografski od zapadne industrijske zone grada Rijeke prema istočnoj od 1750. godine do II. svjetskog rata.

U cijeloj Europi mogu se pronaći tragovi industrijske prošlosti kao sjećanje na vrijeme u kojem je industrija bila jedna od glavnih djelatnosti. Izložba u Rijeci govori o njezinoj povijesti, ali i potencijalu u onome što smatramo derutnim i zaboravljenim. Osim kulturnog značaja, ovakav projekt je i način da se privuče pažnja na problematiku industrijske ostavštine i njezin kulturni značaj za grad Rijeku.