Rijeka – izložba fotografija: Rijeka sad i ovdje

U utorak, 15. siječnja 2013. u 19 sati, Rijeka, Galerija Principij, Pod voltun 4 bit će otvorenje izložbe fotografija nastalih na "Fotografskom doručku" 11. studenog 2012. godine.

U utorak, 15. siječnja 2013. u 19 sati, Rijeka, Galerija Principij, Pod voltun 4 bit će otvorenje izložbe fotografija nastalih na “Fotografskom doručku” 11. studenog 2012. godine.

Izložene su 62 fotografije od 36 autora:

Aleksandra Veselinović, Ana Bajek, Višnja Bolf, Gordana Kvajo, Dragutin Barac, Ingrid Jerković, Dean Silić, Dragan Karlo Došen, Vedran Vukoja, Zdenko Vukelić, Zdravko Kopas, Damir Čargonja Čarli, Ingrid Prokop, Kristina Majerhold, Tajči Čekada , Petar Fabijan, Sandra Končarević, Ana Badurina, Klaudia Hrvatin, Dražen Šokčević, Željko Maletić, Alen Kregar, Darko Mohar, Maja Blažević, Edvard Primožić, Andrej Turina, Aleksandar Tomulić, Michele Bujas, Rino Gropuzzo, Ranko Dokmanović, Filip Gržinčić, Ervin Debeuc, Neda Čamić, Jadranka Herak, Voljen Grbac i Borislav Božić.

Fotografski doručak okupio je fotografske autore iz Rijeka, Delnica i Krka s idejom međusobnog druženja, upoznavanja i, svakako, snimanja. Uz bogati objed dogovarale su se strategiju zajedničke suradnje. Bila je ovo prigoda na kojoj smo pokazali suradničko raspoloženje i pozitivizam zajedničkog djelovanja. Ovaj susret otklonio je getoiziranu atmosferu klupskoga života te stvorio otvorene i slobodne komunikacijske platforme. U nekoliko zadnjih godina riječku fotografsku scenu obogatilo je nekoliko novih fotografskih družina – klubova. Manje-više ove fotografske udruge djeluju zasebno s vrlo blagim naznakama međusobne suradnje. Ovoj riječkoj realnosti treba svakodnevno, radno prožimanje, premreženosti i suradnja.

U tom smislu i ovaj susret – Fotografski doručak djeluje na tom tragu, tj. doprinosi jačanju i pozitivnoj evoluciji fotografske riječke scene. Ovakva događanja ne razvijaju samo društveni ambijent fotografskih autora, već i te kako poticajno djeluju na personalni autorski habitus. U svakom slučaju, susreti ove vrste mogu doprinositi ne samo autorskom, nego i klupskom definiranju razvojnih i stvaralačkih strategija. Iskustva susreta su pozitivna i sigurno nastavljamo s praksom fotografskih doručaka. Moguće je da oni iznjedre specifični profil riječke fotografije. Ovo je inicijativa s kojom se ubuduće očekuje bezrezervno i otvoreno raspoloženje za suradnju i udruženo djelovanje. Vjerujem u humani, altruistički i stvaralački duh fotografskih autora.

Ovo je drugi Fotografski doručak. Prvi smo organizirali 28. listopada 2007. u Galeriji Kortil. Tada su autori trebali u podnevnoj minuti sa šest snimaka interpretirati Rijeku i Riječane. Ovaj put sudionici Fotografskog doručka imali su dva-tri sata za interpretaciju teme Rijeka sad i ovdje. Dakle, i prvi i drugi susret ove vrste tematizira prostor i ambijent našega svakodnevlja, prostor Rijeke. U oba susreta to je nedjelja, a nedjelja je specifičan dan u tjednom rasporedu. Taj duh nedjelje, sedmog dana, dana predaha, dana smirenih šetnji, dana u kom se sami bez poslodavaca organiziramo, dana u kojem stižemo i dostižemo sve što nam izmiče tijekom tjedna, s lakoćom iščitavamo iz atmosfere fotografskih slika na ovoj izložbi. Svaki autor predstavlja svoju stvaralačku osobnost, a to znači da je bila potpuna slobodu u interpretaciji ambijenta i prostora grada.
Vidimo se na sljedećem doručku!

Ideju i koncept Fotografskog doručka te selekciju radova za izložbu napravio je Borislav Božić.