Rijeka – izložba fotografija: Podvodni svijet Đordana Buccija

PODVODNI SVIJET ĐORDANA BUCCIJA

Podvodni svijet Đordana Buccija koloristički je vrlo dinamičan, a sadržajno neobičan i mističan. Podvodna fotografija pripada onim posebnim ili specifičnim područjima fotografije za koja treba imati i dodatna znanja i vještine koja nisu samo fotografska. Ta posebna fotografska područja imaju dva osnovna cilja. Prvi je da se široj publici, koja nema ni priliku ni sposobnosti sama uživo to vidjeti, donese slika nedostupnih područja i ambijenata. Prenošenje nedostupnih informacija bilo je  jedno od suštinskih zadaća fotografije u njenim početcima,  a to se  zadržalo i do danas. Naprosto nam nije sve „na dohvat ruke“ pa pomoću fotografske slike  „putujemo“ nepoznatim krajevima ne samo ovoga planeta već i cijeloga svemira. U podvodnoj fotografiji potrebna su besprijekorna znanja i vještine ronjenja i dobro usvojena osnovna znanja o fotografiji koja sad treba nadograđivati i trajno usvajati, te mnogobrojne specifičnosti fotografiranja pod vodom. Drugi je cilj, kao kod svakoga rada tako i u fotografiji,  nastojanje za što većim stupnjem stvaralačke osobnosti. U tom smislu fotografije Đordana Buccija čine dobar suodnosa izvrsnoga poznavanja podvodne fotografske tehnike i visoke kreativne osjetljivosti. Iako se Bucci vrlo disciplinirano drži pravila podvodnoga snimanja objekata, one i pored toga djeluju i jesu prožete stvaralačkom strašću ma koliko su pravila po svojoj naravi kruta i ograničavajuća.

Ove slike, ovaj koloristički bogati podvodni svijet, načas nas može „zavarati“ –  kao da gledamo kakvu apstraktnu sliku gestualnog slikarstva.  Dobar poznavalac mora, tj. života u moru, gledajući Buccijeve fotografske slike, s visokom će preciznošću prepoznavati snimljeni sadržaj. A mi svi ostali nećemo na taj način prepoznati i vidjeti, ali zato ćemo biti ushićeni i oduševljeni doživljajima gledajući ovaj bogati i za većinu nas „daleki“, a u stvari tako nam bliz podvodni svijet.

Bucci je ovom izložbom na  provjereni način pokazao kako se to po pravilima snimaju objekti pod morem, a s druge pak strane, ma koliko radio po pravilima, ipak snima fotografije vrlo visokoga kreativnog statusa. Iz ovih snimljenih fotografija vidljivo je autorovo strastveno „bacanje“ na kojekakve morske  dubine i uživanje u slobodi beskrajnoga plavetnila mora tražeći i fotografirajući ovaj neobični i za nas egzotični svijet.  Osjećajući tu autorovu energiju, sada možemo uživati i uživamo u ovom neobičnom i fotografskom, i morskom bogatstvu.

Borislav Božić, prof.

Rijeka, rujan 2018.

O autoru:

Rođen 6. lipnja 1967. u Rijeci gdje pohađa i završava osnovnu i srednju školu i Tehnički fakultet. Od 1992. do 2004. poduzetnik je u vlastitome trgovačkom društvu, a od 2004. do danas radi u Tehničkoj školi Rijeka kao nastavnik strukovnih predmeta i tu 2016. stječe zvanje profesora savjetnika.
Od 2000. godine član je Kluba podvodnih aktivnosti /KPA/ 3. maj. Kao aktivni član Kluba polaže ronilačke kategorije R1, R2 i R3 i ostale ronilačke specijalnosti te je dugogodišnji voditelj ronjenja za potrebe Kluba. Aktivno sudjeluje u nastavnoj sekciji prilikom provođenja tečajeva za ronioce i aktivnostima vezanim za projekte i akcije koje Klub organizira.
Pored strasti ronjenja i fotografija mu je velika ljubav pa se vrlo aktivno bavi natjecanjem u podvodnoj fotografiji od 2007. do danas. Te su mu strasti i ljubavi, ronjenja i fotografija, donijele radost i uspjeh osvajanja 1. mjesto na Državnom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Rovinju 2009. godine. Temeljem ove prve nagrade dobiva Godišnju nagradu ZTK-a Rijeka. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Zajednice tehničke kultura Rijeka.