Rijeka: izložba fotografija Petre Mrše u Galeriji Kortil

Poštovani,
drago nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija koje će se održati u četvrtak 18. travnja u Galeriji Kortil, mlade autorice Petre Mrše koja će se predstaviti sa tri rada, nastalih u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Kontrolirano izmještavanje – fotografski eksperimenti

U tri izložena rada, nastalih u razdoblju od 2010. do 2013. godine, Petra Mrša koristi fotografiju kao mjesto susreta s pitanjima koja su joj u određenom periodu posebno važna. Ispituje koliko pokušajem materijaliziranja propitivanja procesom fotografiranja, može ista razgraditi, doživjeti, sagledati i prenijeti. Za prenošenje iskustva kojeg stiče kroz sučeljavanje misli sa materijalizacijom istih, traži dodatne kanale komunikacije uz početni finalni produkt – fotografiju.

U radu (Ne)zamjenjivo fotografira ljubavne parove i potpune strance u istim zadanim pozama i istom prostoru. Zanima ju koliko se bliskost koju je dvoje ljudi razvilo u ljubavnoj vezi, može iščitati iz njihovih zajedničkih fotografija, može li nametnuto fizičko zbližavanje stranaca biti lagodno, te ukoliko može, kako se to razlikuje od prave bliskosti.
Prepoznavanje parova zahtjeva predaniji, zainteresiraniji pogled od svakodnevnog „skeniranja”, jer znakovi prema kojima ih se može otkriti, nalaze se u sitnim pojedinostima. Gotovo kao da rješava rebus, gledatelj može izazvati svoju percepciju, te potom dobiti „ocijenu“ svojih procjena.

U seriji Rijeka, pokušava fotografiranjem povratiti i susresti se s nečim što je doživjela, ali joj je trenutno nedostupno. Fotografiranjem želi obnoviti iskustvo, te radi apstraktne fotografije čiji proces nastanka vodi prema pravilima koja su važila u svijetu koji joj je trenutno ne raspoloživ. Istražuje kako stanje svijesti samog fotografa utječe na nastale fotografije.

U radu Prostor odlazi na mjesta u kojima je živjela, svaki zabilježava, te prati vlastito mentalno iskustvo susreta s prostorom. Zaključak o moći prostora za evociranjem zakopanih uspomena, pa čak i vlastitih dijelova ličnosti uobličuje u knjigu fotografija s osobnim bilješakama i citatima.

Izložbu ćete moći pogledat do 30. travnja 2013. od ponedjeljka do petka u jutarnjem terminu od 10- 13 h i popodnevnom od 17- 20 h te subotom od 10 -13 h.