Rijeka – izložba fotografija: “Kongo očima Kongoanaca”

U ponedjeljak 26. ožujka 2012. godine u 19 sati u galeriji Principij (Rijeka, Pod voltun 4) biti će otvorenje izložbe fotografija "Kongo očima Kongoanaca".

Ova izložba je podržana od strane Wallonie-Bruxelles International i organizirana je na temelju Sporazuma Wallonie-Bruxelles s Republikom Hrvatskom te je znak dobrodošlice Hrvatskoj, koja će 1. srpnja 2013. postati 28. članica Europske unije.

 

Projekt YAMBI rezultat je dviju inicijativa. U prvom redu to je suradnja Frankofonske zajednice Belgije i afričkih zemalja partnera u sklopu koje se organiziraju gostovanja afričkih umjetnika s ciljem predstavljanja novog lica suvremenih kulturnih bogatstava pojedinih afričkih zemalja. Tako je 1997. godine predstavljen Senegal, 1999. Burkina Faso, a 2004. Benin.

Projekt je isto tako rezultat suradnje započete u Kongu prije gotovo dvadeset godina posredstvom Centra Wallonie-Bruxelles u Kinshasi koji ustraje u svojoj želji da omogući nove susrete, sruši tabue i stvori partnerstva i zajedničke projekte čije djelovanje nije omeđeno granicama stvorenim poviješću.

U razdoblju od 15. rujna do 30. studenog 2007., 150 umjetnika iz Konga gostovalo je u Bruxellesu i diljem Valonije, ali i u Parizu, Limogesu i Antverpenu, kako bi posvjedočilo o vitalnosti i kreativnosti suvremenog Konga. Tijekom dva mjeseca trajanja projekta, 117 organizatora upriličilo je 322 kulturne manifestacije.

O izložbi «Kongo očima Kongoanaca»
Od dokumentarističke reportaže do ekspresionističke fotografije, od Kinshase do Lubumbashija preko Kisanganija i Kivua… rad na ovom projektu započeo je u suradnji s KIN PRESSION iz Kinshase pred samo deset godina. Promjenjivo gospodarsko i političko stanje u zemlji tijekom tog razdoblja uvjetovalo je uspone i padove u odvijanju projekta. Cilj je predstaviti izložbu reportažnih fotografija međunarodnog značaja, a čiji su autori domaći fotografi.

Tijekom tri radionice realizirane u razdoblju od travnja 2006. do veljače 2007., fotografski aparat je polako, ali sigurno počeo okidati. I konačno, sedam izložbi bilo je predstavljeno tijekom projekta YAMBI 2007., a u Rijeku u okviru “Dana frankofonije 2012.” dolazi izbor 50 najistaknutijih fotografija koje će predstaviti g. Michel Gelinne fotograf i inicijator projekta.

Organizatori: Centre Culturel La Venerie, Ti Suka (Bruxelles) i Narodno svučilište Dubrava uz potporu WBI.

Raadost

Kongo, Republika Kongo u našoj spoznaji uglavnom zaživi ako se spominje u vijestima TV-a ili novina s političkog ili gospodarskog aspekta. Hoću reći da nam je kulturološki okvir ovog podneblja Afrike nepoznat i nemamo čestu prigodu da izravno, neposredno pratimo i uživamo u kulturnim sadržajima ovoga podneblja. Ovo je jedan od tih izuzetnih trenutaka za Riječane da osjete dah autentičnosti Konga posredstvom fotografije. Ova izložba rezultat je suradnje Fotokluba Rijeka i Francuske alijanse Rijeka.

Fotografija je medij koji svjedoči, dokumentira a istovremeno i interpretira. Tu mješavinu dokumentarnosti i stvaralačke ekspresije potpisuju autori, Kongoanci. Dakle, vrijednost ove fotografske izložbe jest upravo u tome što prostor i duh Konga istražuju i propituju autori koji su integralni dio civilizacijske spirale toga podneblja. „Čitajući“ nekolicinu fotografija s ove izložbe na prvoj razini pročitah ogromnu količinu životnog pozitivizma. U uprizorenim scenama svakodnevlja fotografije bilježe životnu stvarnost, a istovremeno, vrlo snažno, iz njih emanira fina duhovna fluidnost koja slavi život. Ove fotografije vrlo moćno i jasno otvaraju komunikacijske kodove i kanale na personalnoj, a, čini mi se još važnije, i na civilizacijskoj razini. Važnost i vrijednost ovoga komunikacijskog paralelizma je i u tome što spoznajemo manje poznat, ali istovrijedan dio naše civilizacijske platforme, te mogućnost dimenzioniranja sebe u novostrukturiranom kolektivitetu.Ova fotografska izložba svojom vrijednošću nadilazi uobičajenu razinu izložbenih programa i poprima značaj kulturnog događaja ne samo lokalne, već svakako i nacionalne razine.

Dakle, Fotoklub Rijeka i Galerija Principij i s ovom se izložbom još jednom potvrđuju i nastavljaju kvalitetni izložbenim program na dobrobit i radost Rijeke i Riječana.

Ožujak 2012.
Borislav Božić,prof.