Rijeka – izložba fotografija: Karneval 2015.

Fotosavez Primorsko-goranske županije na tragu prikupljanja bilježenja i čuvanja kulturne baštine raspisao je natječaj Karneval 2015. Autori su mogli sudjelovati u dvije kategorije. U prvoj kategoriji tražili smo stare fotografije pokladnih običaja u našoj Županiji a u drugoj najbolje snimke ovogodišnjih karnevalskih slavlja. Na natječaj je pristiglo 290 fotografija od 45 autora. Selektor izložbe bila je uvažena likovna kritičarka gospođa Branka Arh. Izložba odabranih radova bit će postavljena u Državnom arhivu Rijeka a svečanost otvorenja je u subotu, 28. 2. u 12 sati. U prigodi otvorenja bit će dodijeljene nagrade i priznanja najboljima.

 

fotografija

Karneval u Primorsko-goranskoj županiji

Fotografija na temu karnevala u Primorsko-goranskoj županiji, osim tehničkih i stilskih vrijednosti fotografije kao medija, trebala bi nositi atmosferu uzbuđenja i igre, radosti i smijeha, vedru i optimističnu stranu života, ali i izvorne tradicijske poticaje i obilježja autentičnosti života i kraja kojega predstavlja. To su bili kriteriji pri odabiru nagrađenih fotografija.   

  • Prva nagrada dodijeljena je Miru Dežuloviću za fotografiju „Zebre s Kantride“, za duhovitu vizualnu crno-bijelu igru blisku op-artu u kojoj se pulsiranje površine kreće prema svim stranama kadra, pa i u dubinu i prema motritelju.
  • Druga nagrada dodijeljena je Nebojši Aniću za fotografiju „Dondolaši“, za afirmaciju tradicijskih vrijednosti, ali i za razigranost prizora i za izričaj moćnog i autentičnog prizivanja ritmičnih, vizualnih i zvučnih asocijacija.
  • Treća nagrada dodijeljena je Vladimiru Majoru za fotografiju „Zvončar“ kojom je zabilježio originalnu masku zvončara od slame i kojom je afirmirao tradiciju ruralnog življenja i njegovanja običaja.
  • Diplome su dodijeljene: Miroslavu Radiću za fotografiju „Dvije glave“, za čistoću kolorističkih odnosa, slikarski izbalansiranih tonova žutog i zelenog; Zoranu Uzelcu za nadrealni ugođaj i čisto kreativno razmišljanje na razini dinamičnih kolorističkih suprotnosti u fotografiji „Još te vidim“;  Elmi Dujić za fotografiju „Meriko u plamenu“, za dobro komponirani prizor spaljivanja pusta uz široku plohu namreškanog mora i umirenu plohu blijedoga neba.
  • Za čitku vizualnost, domišljatost kadriranja i zrelo promišljanje u mediju fotografije pohvaljuju se: Ena Grozdić za fotografiju „Glava“; Irena Peričić – Mohorić za fotografiju „Grobnički dondolaši“, Christian Grailach za fotografiju „Halubjani na Podbregu“ i Gordana Kvajo za fotografiju „Budućnost u fokusu“.

Branka Arh

 

Autori izlagači:

Igor Brajdić, Ena Grozdić, Maja Verdonik, Vladimir Major, Lilly Boldin, Nebojša Anić, Irena Peričić, Ante Jurjević, Ingrid Jerković, Vladimir Lončarić, Ivanka Tijan Šepić, Zdenko Vukelić, Marijana Krasić Nekić, Miro Dežulović, Mirko Menalo, Stjepan Štimac, Ester Dessardo Šaina, Patricia Vlastelin, Ilija Dadasović, Christian Grailach, Neli Lugomer, Anton Kučić, Miroslav Radić, Jadranka Herak , Ines Habereiter, Dario Jurjević, Elma Dujić, Robert Svila Mijić, Gordana Ivičić, Kristina Samaržija, Gordana Kvajo, Jan Mastrović, Zoran Uzelac, Tamara Brnelić, Darko Ivošević, Borna Beroš, Tanja Rogić, Aleksandar Tomulić, Sandra Končarević, Lina Ernjak, Tina Kovač, Siniša Slišković, Anita Jovanović, Edvard Primožić i Andrej Turina