Rijeka – izložba fotografija: JEDRA KVARNERA 2017.

Život i stvarnost mora

Pogled na pristigle fotografije registrira atraktivne i intrigantne trenutke, uzbudljive, nepredvidljive i neizvjesne situacije natjecanja u jedrenju, napetost iščekivanja vjetra na zrcalnim bonacama, dozivanje pustolovine u plovidbi nemirnim morem, izazove suprotstavljanja prirodi koja će uvijek pokazati svoju moć i svoju ćud.

Pritom je najvažniji autorov stav. On bira estetske kriterije, kadar, rakurs, jasnoću prizora, racionalnost geometrije ili ležernost lirskih pojedinosti, atmosferu, poruke, on motritelju postavlja pitanja i daje odgovore. Između 60 autora i 344 pristiglih fotografija izabrala sam za izložbu 65 najuvjerljivijih realizacija na temu mora i života uz more. Važan kriterij mi je bio neposrednost pristupa, sloboda zamišljanja koja doziva nove asocijacije, nove mogućnosti gledanja na život i svijet, prepoznavanje onog odlučujućeg trenutka koji vizualni govor fotografije vodi do novih putova izražavanja i novih spoznaja. Ti novi putovi izražavanja važni su na razini individualnog i na razini umjetničkog doprinosa mediju suvremene fotografije.

U tom kontekstu nagrađena su tri autora: Višnja Makek za triptih nevere na moru (Pomoć dolazi, Trenutak nepažnje, Pegula), za uvjerljivu i autentičnu fotografiju punu naboja, dinamičnih kolorističkih vrijednosti, dramatičnosti koja stvarnost motiva svodi na metaforu življenja; Danijela Macura za diptih (Brod, Marina), crno-bijelu fotografiju na kojoj je izuzetno dobro odmjeren odnos volumena i prostora, punog i raznog, svijetlog i tamnog, statičnog volumena broda i dinamične lepršavosti ptica; Boris Golub za fotografiju Cavtat, za punu koncentraciju na prostor uz bazen, na dijagonalu vedrih malih vaterpolista, na jednostavni vizualni govor koji u sebi nosi život, poredak stvari, disciplinu i naboj trenutka.

Za čitko i kreativno razmišljanje pohvaljeni su: Vesna Špoljar, Dario Dorčić, Marijana Kirasić Nekić, Natalia Sinetskaya i Veljko Martinović.

Branka Arh