Rijeka – izložba fotografija: FOTOGRAFKINJE 2018.

Natječaj FOTOGRAFKINJE 2018. bio je otvoren samo za žene i prijavile su se 132 žene sa 720 fotografija. Kustosica izložbe Iva Prosoli, viša kustosica Muzeja grada Zagreba i predavačica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, za izložbu je odabrala 69 fotografija 57 autorica. Izložbu će otvoriti Slavka Pavić, doajenka hrvatske fotografije.

Otvorenje izložbe održat će se u galeriji Principij u utorak, 6. ožujka 2018. godine, u 19 sati.

Izložene fotografije možete razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka 2018. godine.

Fotografkinje 2018.

Organiziranu devetu godinu za redom, izložbu Fotografkinje u organizaciji Fotokluba Rijeka već polako možemo smatrati tradicionalnom. Kako stoji u pozivnom tekstu natječaja:
„Ovaj natječaj je zamišljen tako da na njemu mogu sudjelovati samo žene, neovisno iz kojih se pobuda bave fotografijom; je li to njihova povremena aktivnost, redovna hobistička strast ili pak profesionalna praksa…Tema je slobodna jer nam je cilj da do izražaja dođe autorica i njen doživljaj svijeta koji je određuje kao ženu autoricu, umjetnicu.“ I dalje u nastavku teksta „…i zato je iznad i ispred svega žena subjekt…“

Izložba se priređuje povodom Međunarodnog dana žena, i ne škodi podsjetiti kako se radi o prazniku koji premda se često na žalost svodi na folklor i prigodničarsko darivanje cvijećem i bombonijerom, u prvome redu označava borbu za ravnopravnost žena, žensko pravo glasa, te emancipaciju radnica. Ne škodi podsjetiti pogotovo stoga što živimo u vremenu i društvu koje sve otvorenije ignorira i odbacuje civilizacijske dosege vezane uz ženska prava, u vremenu u kojem je, posljedično, i nasilje nad ženama u porastu.

Izložba Fotografkinje bavi se (ženskom) kreativnošću, bori se protiv spomenutih bolesti hrvatskog društva obraćajući se direktno umjetnici, hobistici, reporterki i svakoj drugoj kreativki koja se odlučila izraziti fotografijom. Na natječaj su se prijavile čak 132 autorice sa 720 radova, od kojih je za izložbu odabrano njih 57 sa točno 69 radova. Tko ne poznaje djelatnost Fotokluba Rijeka mogao bi se, s obzirom da se radi o ipak amaterskom klubu, začuditi raznolikosti, kako tematskoj tako i žanrovskoj, zatim raznolikosti poetika, ali i visokoj razini kvalitete i poznavanju suvremenih kretanja u fotografiji prijavljenih radova. Međutim, poznavajući brojne edukativne programe Kluba, kao i izložbenu djelatnost njegove Galerije, ovu izložbu možemo smatrati samo potvrdom kontinuiranog i predanog rada, potvrdom da u znanje vrijedi ulagati.
Radovi odabrani za izložbu upravo odražavaju spomenutu raznolikost, obuhvaćaju različite žanrove, od reporterske fotografije: sportske, koncertne, putopisne, zatim pejzažne, portretne, modne snimke; snapshot estetiku, jednako kao i inscenirane narative, fotografske eksperimente, pa čak i apstraktnu fotografiju. Premda sve odabrane fotografije zaslužuju pohvalu, bilo zbog ideje, inovativnosti, likovne kvalitete ili svega zajedno, odlučila sam izdvojiti sedam autorica, čiji radovi ne samo da se ističu kvalitetom već i odražavaju autorsku ideju i osobnost autorica.

Dobitnica grand prix-a je Silvana Dunat za fotografiju “Intruzija”. Radi se o minimalističkoj, poetičnoj, monokromatskoj kompoziciji, melankolične atmosfere, koja doslovno i preneseno ispituje okvire, fotografske slike, odnosno okvire samoga medija.
Dobitnice šest jednakovrijednih pohvala su: Suzana Bota, Neda Čamić, Neda Rački, Anna Gaspotić, Vlasta Gorup i Rebeka Legović
Čestitke svim dobitnicama, ali i svim autoricama koje su se prijavile na natječaj i time izložile svoje ideje i svoje kreativnosti.

Iva Prosoli