Rijeka – izložba fotografija: FOTOGRAFKINJE 2016.

fotografkinje

 

U organizaciji Fotokluba Rijeka proveden je natječaj Fotografkinje 2016. povodom Međunarodnog dana žena i na njemu su mogle sudjelovati samo žene. Ukupno se prijavilo 149 autorica s 841 fotografijom. Većina ih je iz Hrvatske, a nekoliko iz Srbije i Slovenije.
Selektorica izložbe bila je uvažena kustosica iz Zagreba Iva Prosoli. Pregledala je pristigle prijave i odabrala od svake autorice najmanje jednu fotografiju za izložbu. Od ovoga širokog izbora izdvojila je 42 fotografije od 27 autorica za recentni postav izložbe. Drugi ili revijalni dio izložbe čine 122 fotografije od 122 autorice. Fotografije revijalnog dijela izrađene su u manjem formatu, a cilj je njihova izlaganja da sve sudionice ovoga natječaja te posjetitelji izložbe imaju uvid u pristigle prijave, a ujedno su to i najbolje fotografije svake pojedine autorice. Fotografije recentnog dijela izložbe napravljene su u uobičajenom izlagačkom formatu 30 x 45 cm. Selektorica je nominirala autoricu za prvu nagradu i tri autorice za pohvalu.

Proglašenje nagrađenih i pohvaljenih bit će na svečanom otvorenju izložbe. Na natječaj se prijavilo i pet autorica mlađih od 18 godina. One spadaju u kategoriju mladih u kojoj je također nagrađena jedna autorica, a ostale su pohvaljene.
Svečano otvorenje izložbe je u subotu, 5. 3. 2016. u podne u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4.

O konceptu izložbe govorit će kustosica Iva Prosoli, a otvorit će je jedna od najvažnijih hrvatskih fotografkinja, naša počasna članica, gđa Slavka Pavić.
Izložba ostaje otvorena do 12. 3. 2016.i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati. Subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom i praznikom zatvoreno.

Borislav Božić, prof.
Predsjednik Fotokluba Rijeka