Rijeka – izložba fotografija: FOTOGRAFKINJE 2015.

Šestu godinu zaredom organiziramo izložbu fotografija povodom Međunarodnog dana žena. Ova je izložba zamišljena tako da na njoj mogu sudjelovati samo žene, neovisno iz kojih se pobuda bave fotografijom – je li to njihova povremena aktivnost, redovna hobistička strast ili pak profesionalna praksa. Sve autorice su dobrodošle. Tema nije zadana jer nam je cilj da do izražaja  dođe autorica, odnosno  njen osobni doživljaj svijeta i ne u tom svijetu. Uveli smo pravilo da selektor izložbe bude žena i da u svečanom programu otvorenja izložbe sudjeluju žene. Ove godine selektorica izložbe je povjesničarka umjetnosti i kustosica Tina Bošković, a u programu otvorenja nastupit će Ženska vokalna skupina Duga iz Rijeke. Izložbu će otvoriti saborska zastupnica Ana Komparić Devčić. Dakle, ovo je izložba koja po svim svojim dimenzijama afirmira ženu.

Izložba je postavljena u galeriji Principij u Rijeci u ulici Pod voltun 4, a otvorenje je u subotu, 7. 3. 2015. u 12 sati.

POZIVNICA FOTOGRAFKINJE 2015 a.

 

Na ovogodišnjoj revijalnoj izložbi fotografkinja povodom Dana žena sudjelovale su 93 autorice s 527 fotografija. Značajan je to broj koji govori o sve većoj popularnosti fotografije kao hobija, ali jednako tako i o popularnosti i aktivnom djelovanju Fotokluba Rijeka.

Bilo je tu autorica različitog senzibiliteta, starosti i zvanja, no sve su se one potrudile dati ono najbolje od sebe i pokazati koliko im je fotografija važna. Motivi fotografija su raznovrsni: od veselih i iskrenih portreta, dirljivih scena svakodnevice, bezbrižne dječje igre ili scena iz dalekih zemalja do „bilih starki“, koje danas svaka mlada, modno osviještena, djevojka nosi i nečijeg „ćaće“ koji je zaslužan za ono kakva smo žena danas. Sve ove fotografkinje pokazale su volju i radost fotografskog stvaranja, služeći se fotografskim aparatom kao osnovnim sredstvom za rad i oslanjajući se na svoju imaginaciju i intuitivno snalaženje u vremenu i prostoru.

Od snažnih i upečatljivih kompozicija do potpunih apstrakcija, nadamo se da će vam izložba biti istinsko zadovoljstvo kao što je za mene bilo selektiranje vaših fotografija.

Prva nagrada dodijeljena je Andrei Solar i njezinoj Ženi sa crnim turbanom. Ova crno-bijela fotografija u isto vrijeme dira svojom rustičnošću, mekoćom, suptilošću i emocijom pritom pokazujući jedno posve drugačije kulturalno okruženje.

Druga nagrada pripala je Vesni Đukić za fotografiju „Svjetionik“, fotografiju koja prikazuje ogoljelu stvarnost otoka, ali i jednu duhovnost i svevremenost u smiraj dana. Neopterećenost stvaranja i svojevrsna impulzivnost zaustavili su oblake, more i vrijeme na njoj.

Treću nagradu dobiva Dorotea Božičević za fotografiju „Flashback“. Njezina zanimljiva kompozicija i sugestivne boje kao da prizivaju neka davna, mnogo bezbrižnija vremena, sretno djetinjstvo i toplu prisnost.

Tri jednakovrijedne diplome zaslužile su fotografije iznimnog umjetničkog ostvaraja, posebne koncepcije i izuzetne emocije,  a to su: „Neumorna fotografkinja“ Višnje Makek,  „Mladenka“ Martine Ribarić i Happiness Vesne Bunić.

 Pohvale za izuzetan trud i daljnji poticaj u radu dodjeljujem idućim autoricama: Vedrani Lisica, Možda; Mirni Bartolić, Ljudi i sjene; Gordani Kvajo; Yin & Yang; Ivi Kapetanović, Oblak i Sanji Smoljanić, National Gallery.

Tina Bošković, selektorica