Rijeka – izložba fotografija: FOTOGRAFKINJE 2014.

Otvorenje fotografske izložbe Fotografkinje 2014. bit će u Galeriji Principij, u ulici Pod voltun 4 i obližnjem Arheološkom parku u Rijeci, 8. ožujka 2014. godine u 12 sati. U programu otvaranja sudjeluju Djevojački zbor Josip Kaplan, prvakinja Drame HNK Ivana pl. Zajca Olivera Baljak i plesna skupina Flashdance Unit.
Prigoda obilježavanja Međunarodnog dana žena često se svodi, neovisno o kojoj se umjetničkoj praksi radi, na interpretiranje žene. A u fotografiji je to skoro pa pravilo. Tako je i Fotoklub Rijeka davne sedamdeset i devete godine prošlog stoljeća pokrenuo izložbu pod nazivom Žena, a jedne je godine producirana i pod imenom Femina. Na tim izložbama sudjelovala su sva relevantna imena iz fotografskog svijeta tadašnje države i uglavnom su to bili muškarci. Kako se mijenjala upravljačka i programska struktura Kluba, ta je izložba u posveti ženi jednostavno nestala. Prije pet godina obnovili smo ideju obilježavanja Dana žena s novom koncepcijom. Novost je ta da na izložbi FOTOGRAFKINJE sudjeluju samo žene, neovisno iz kojih se pobuda bave fotografijom – je li to njihova povremena aktivnost, redovna hobistička strast ili pak profesionalna praksa, a tema je slobodna. Htjeli smo u ovoj prigodi istaknuti važnost žene kao osobe. Ističemo ženu – autoricu prikazanu kroz svoje stvaralaštvo, a ne ženu kao motiv na fotografijama, kao objekt interpretacije. Kroz slobodnu temu autorice najbolje mogu interpretirati svijet oko sebe i sebe u tom svijetu te takvim pristupom dolazi ona sama do izražaja i njen doživljaj vizualne stvarnosti.

Ove godine prijavile su se 152 autorice sa 843 fotografije. Kao organizatori nismo postavili nikakva ograničenja, već smo otvorili prostor slobode za sudjelovanje svima. Zato možemo istaknuti da na ovoj izložbi sudjeluju autorice od osam pa do najstarije autorice od osamdeset i sedam godina. Zašto je to tako? Današnja digitalna tehnologija svojom pouzdanošću oslobađa autora od bavljenja tehničkim zakonomjernostima i prepušta ga snazi njegove vizije da bilježi i interpretira i svijet i sebe u tom svijetu. Imajući pouzdan uređaj u rukama kao produženi dio svoje svijesti /parafraziram Susan Sontag/ i autorica od osam i ona od osamdeset i osam godina može ostvariti sav svoj kreativni potencijal. U ozračju demokracije pravo osobnog pogleda imamo svi i zato naša platforma za izložbu Fotografkinja prihvaća sve dobne skupine i sve poetike fotografske prakse. Na izložbi su zastupljene sve autorice, a o nagrađenim i pohvaljenim fotografijama, te obrazloženje stvaralačkog potencijala FOTOGRAFKINJA 2014. kazuje selektorica izložbe, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Branka Arh.

Hvala autoricama na ovogodišnjem sudjelovanju FOTOGRAFKINJA 2014. Želim vam sretan Dan žena i pozivam vas i na sudjelovanje dogodine.

Predsjednik Fotokluba Rijeka:
Borislav Božić, prof.

Karmen-Stošić,-Lutkin-san-
Karmen Stošić – Lutkin san