Rijeka – izložba fotografija: BORISLAV OSTOJIĆ | Analogna i digitalna impresija svjetlom

ČOVJEK I FOTOAPARAT

Tko je čovjek s fotoaparatom? To je čovjek koji već preko šezdeset i pet godina fotografira. To je Borislav Ostojić koji slavi rođendan 24. siječnja i tako već osamdeset i dvije godine.
Čestitamo vam Borislave Vaš 82. rođendan.

Valja darivati slavljenika. Takvi su običaji. Poklon je ova izložba koju možemo opisno nazvati analogna i digitalna impresija svjetlom.

ANALOGNA I DIGITALNA IMPRESIJA SVJETLOM

Baš tako, ovi nizovi slika su mješavina fotografskih zapisa analogne i digitalne tehnologije s naglašenim svjetlosnim akcentima. Svjetlo je osnovni agens fotografije, a na ovim fotografijama s obzirom na odabrane scene samo svjetlo postaje motiv. Ostojić je u posebnoj samonametnutoj fotografskoj misiji. Svakodnevno snima četerdesetak fotografija i uz popratni tekst objavljuje ih na svom facebook profilu. Ovu dnevnu dozu fotografija omogućila mu je jednostavna i pouzdana digitalna tehnologija, a na pisanje teksta naprosto ga potiče novinarski nerv. Uvezanost fotografije i teksta čini njegove facebook priče cjelovitim. To je autorski standard izgrađen u doba profesionalnog novinarskog rada zadržavši ga sve do danas.
Ostojić je neumorni fotografski autor koji preko šezdeset i pet godina misli i radi fotografiju. Uporno i ustrajno gradio je autorsko razumijevanje fotografije shvaćajući da u konačnom umjetničkom statusu fotografije ne igra ulogu tehničko tehnološka platforma već kreativni potencijal autora. Što je evidentno i na ovoj izložbi koja je zbir i analognih i digitalnih slika s visokim stupnjem estetske mjere interpretiranog motiva. Često su to portreti bliskih osoba ili slučajnih prolaznika s ljupkim pogledom suradničkog ozračja. Ako nije portret onda je to scena grada s jasnim kompozicijskim odrednicama.

Tko je Borislav Ostojić?

To je čovjek s fotoaparatom u ruci. Rođen je u Imotskom 1937. godine gdje odrasta i stječe prva životna iskustva. S dvadeset i devet godina dolazi u Rijeku i upisuje se na Pedagošku akademiju. Po završetku školovanja kreće njegova radna karijera prosvjetnog radnika, novinara, urednika itd. Istovremeno uz sve poslove fotografira i radi dokumentarnu i umjetničku fotografiju.
Kao profesionalni fotoreporter radio je u zagrebačkom Studentskom listu 1957.-1960. godine. Imao je četiri samostalne izložbe: u Rijeci, Delnicama, Ogulinu i Susku, a sudjelovao je na 105 izložaba umjetničke fotografije u bivšoj SFR Jugoslaviji. Dobitnik je 23 nagrade i priznanja za umjetničku fotografiju. Godine 2007. izlagao je na skupnoj izložbi umjetničke fotografije Sedmoro riječkih fotografa iz 70-ih u organizaciji Muzeja grada Rijeke, a 2009. na izložbi 70 + , četvorice počasnih članova Fotokluba Rijeka koju je klub i organizirao.
Sedamdesetih godina prošloga stoljeća pripadao je grupi sedmero najaktivnijih i najuspješnijih članova Fotokluba Rijeka koji su u tom razdoblju obilježili riječku amatersku umjetničku fotografiju. U istom je razdoblju u jednom mandatu obnašao i dužnost predsjednika Fotokluba Rijeka te člana Izvršnog odbora Fotosaveza Hrvatske u dva mandata.
Počasni je član Fotokluba Rijeka.
Ponosni smo kao Klub što je našim članovima i u ovim ozbiljnim godinama preokupacija fotografija. Možda je to recept za dugovječnost. Bilo kako bilo dragi g. Ostojiću neka su Vam sretna sva Vaša buduća fotografska ljeta.

Borislav Božić, prof.