Rijeka – izložba fotografija: Županija u jednom danu

POZIVNICA-ŽUPANIJA-U-JEDNOM-DANU--2015.-

 

U organizaciji Fotosaveza primorsko-goranske županije, ove godine organizirali smo dva snimanja naše Županije pod nazivom “Županija u jednom danu” i to: 12. travnja i 18. listopada. Ukupno se prijavilo 109 autora s 544 fotografije, a od toga su za izložbu odabrane 53 fotografije 53 autora. Izložba je postavljena u Galeriji Principij, Rijeka, Pod voltun 4. Svečano je otvorenje u utorak, 15. prosinca 2015. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do subote, 19. prosinca 2015. godine, i može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

 

Županija u jednom danu

Galerija Principij je temom Županija u jednom danu drugi puta u ovoj godini okupila brojne fotografe iz Primorsko-goranske županije da bi oni svojom inventivnošću i kreativnošću registrirali zanimljive trenutke i situacije u životu sredine kojoj pripadaju i u kojoj žive. Prijavilo se 109 autora s 544 fotografije. Na izložbi se mogu vidjeti samo 53 autora s 53 fotografije, od toga u kategoriji mladih 6 autora sa 6 fotografija. Ovim strogim selektiranjem željeli smo ukazati na činjenicu da fotografija ne nosi samo zabilježbu sadržaja stvarnosti, već i ideju da se objektivni svijet usuglasi sa subjektivnom kreativnom vizijom u kojoj je ovom prigodom bilo važno izraziti osobitost trenutka koji se registrira, zanimljivost odabranog kadra, čistoću kadra, ugođaj proljeća ili jeseni, ali i osobni stav prema motivu. Pri odabiru fotografija za izložbu i osobito pri odabiru najboljih važan je bio dojam o autoru, o njegovom načinu razmišljanja, o njegovu smjeru traganja u ovome mediju, kao i da dobra fotografija nije bila samo slučajnost i usputni zapis, već je rezultat jasnih ciljeva i htjenja.

Prva nagrada dodijeljena je Miri Dežuloviću za vizualno čistu i artistički impresivnu fotografiju Odsjaj u kojoj je sjajno prožeo geometrijske strukture s lirskim sekvencama oblaka i neba. Druga nagrada dodijeljena je Zoranu Uzelcu za autentično autorsko promišljanje i suptilno razrađene kontrastne odnose svjetlog i tamnog u fotografiji Doseg. Treća nagrada dodijeljena je Ivoni Predović za fotografiju Šaš zanimljivu u minimalističkoj jednostavnosti, sažetosti i spretno iskazanoj asocijaciji na crtačko tkivo.

Pohvaljuju se: Marijana Kirasić-Nekić za profinjeno estetsko promišljanje u fotografiji Krčki akvarel, Eni Brušnjak za socijalnu osjetljivost i … crno-bijele odnose u fotografiji Sitniš te Mirna Bartolić za čistu i duhovitu likovnu dosjetku u fotografiji Stani baš tu.

Nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji mladih dobila je Katja Matejčić za intimistički lirski pejzažni prizor u fotografiji Jezero, a pohvalu u kategoriji mladih dobio je Luka Greblo za vizualnu jasnoću i čistoću u fotografiji Škura.

Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i kustosica/selektorica izložbe