[VIDEO, DIY] Reverse macro + HD video = fascinirajuće snimke

Uz malo igranja i poznavanje fizike doista je jednostavno, u kućnoj radionici, napraviti jedan tzv. mikroskopski set objektiva s mogućnošću fotografiranja i snimanja
“Opake” fotke uz malo snalažljivosti

Uz malo igranja i poznavanje fizike doista je jednostavno, u kućnoj radionici, napraviti jedan tzv. mikroskopski set objektiva s mogućnošću fotografiranja i snimanja. Sve što vam je potrebno za ovakav sistem su dva objektiva, žarišne duljine 50mm i s dosta velikim otvorom blende, recimo 1.8, te jedan tele objektiv, može i jeftini zoom poput ovog na slici, raspona 70-300 milimetara.

Nikkor 70-300 f/4-5,6 i Nikkor 50mm f/1,8

Imao sam dosta sreće pa su prednji promjer ova dva objektiva prilično jednaka i bilo je dovoljno samo dodatno učvršćivanje trakom da bi sustav proradio, a ono što sam dobio je snimanje makro područja koje mi omogućavaju samo iznimno skupi makro objektivi.

Imajmo na umu da je kvaliteta fotografije, ali i videa, snimljena ovakvim kućnim sustavom nešto slabija od makro objektiva cjenovnog ranga 1000 eura, što je i razumljivo. No, za kućnog kreativca koji to više radi za svoju dušu ili video entuzijasta koji će ga koristiti za snimanje ovakvih video zapisa kvaliteta je više nego dovoljna.

Kod ovakvog sustava sve je stvar improvizacije, živaca, kreativnosti i mirne ruke.

U nastavku kratki video uradak kojeg sam snimio u takozvanoj reverse macro tehnici.

Slika 1: Tri ekspozicije spojene u jednu. Zbog vrlo male dubinske oštrine izradio sam tri fotografije s uzastopnim fokusnim područjima te ih spojio u jednu kako bih dobio veću dubinsku oštrinu.

U nastavku nekoliko fotografija snimljenih domaćin “mikroskop sustavom”. Prve tri fotografije (Slika, 2,3,4) prikazuju površinu zrnca soli, da dobros te čili zrnca prave pravcate morske soli, ok, one krupne. Točkice (crne) koje primjećujete na fotografijama su prašina na senzoru. Kako sam snimao sa prilično starim fotićem te sa jako zatvorenom blendom f/22 do izražaja je došlo svako zrnce prašine na senzoru- da krajnje je vrijeme za čišćenje senzora.

Slika 2
Slika 3
Slika 4

Na slici 5 nije površinane Mjeseca ili Marsa već površina najobičnijeg zrna crnog papra. Uz malo više vremena i kadriranja doista možemo dobiti fotografije nalik onim sa drugih planeta.

Slika 5

Vrlo detaljan prikaz digitalnog printa – posjetnice (Slika 6)

Slika 6

I na kraju, prilično jednostavan sustav kojim možete dobiti ovakve makro fotografije.

Slika 7
Slika 8