Radionica fotografiranja arhitekture s Domagojem Blaževićem

U organizaciji fotografske udruge Organ Vida, od 15. do 18. lipnja 2015. u Zagrebu će se održati fotografska radionica naslovljena Hoteli pod vodstvom Domagoja Blaževića. Četverodnevna fotografska radionica sudionicima će dati uvid u teorijske, praktične i estetske aspekte vizualnih arhitektonskih istraživanja.

Radionica će se odvijati u prostorima hotela Westin koji će posebno za ovu prigodu otvoriti vrata svojih najljepših soba i dvorana. Predavanja će se održati u prostorima konferencijskog centra, a praktični rad odvijat će se u hotelskim sobama i na vrhu hotela Westin, točnije na 17. katu. Svaki polaznik radionice imat će priliku samostalno fotografirati, a nakon radionice bit će organizirana izložba fotografija u prostorima hotela Westin.

Voditelj radionice, Domagoj Blažević, objašnjava kako će radionica biti koncipirana i na što će se obratiti pozornost:
„Prostor je trigger za emociju i prostor čuva trag emocije. Radionica se bavi idejom pripitomljavanja prostora. Koji su to elementi ambijenta i bivanja u prostoru koji anoniman ili nepoznat prostor rade intimnim, osvojenim? Koji su tehnički i konceptualni alati kojima fotograf upoznaje i savladava prostor u kojem nikad nije bio? Koji su razlozi da se tako često tako dobro osjećamo u hotelu, mjestu gdje se svako novo jutro prostor koji smo obilježili svojim ritualima, čišćenjem i peglanjem plahti resetira na anonimni početak? Bavit ćemo se stvaranjem foto—narativa, serija fotografija, formama foto mozaika u kojem se kroz seriju tragova/intriga potiče proces osjećanja/osvajanja prostora. Koristit ćemo postojeće tragove bivanja u prostoru, kao i vlastite intervencije u prostoru, korištenje figure i čovjeka kao mjerila prostora. Osvajat ćemo različite prostore hotela kako bi se stvorila što kompleksnija lepeza emocija i tehničkih/svjetlosnih izazova. Bit će predloženo par scenarija prema kojima će se definirati radni zadatak: grupa polaznika opredijelit će se za ulogu iz koje žele opisivati prostor, na primjer kako gledati prostor hotela iz kože jednog agorafoba, kako iz kože friško zaljubljenog bračnog para, a kako iz kože nomada koji je tu na jednu noć na putu prema drugom gradu.“

 

hotel12

 

Radionica će se odvijati tijekom četiri dana u trajanju od četiri sata dnevno, a točno vrijeme održavanja bit će dogovoreno s voditeljem. Prvi dan radionice polaznici će odslušati uvodno predavanje i otići u zajednički obilazak prostora i soba. Tijekom sljedeća dva dana polaznici će fotografirati nakon čega će biti prilike za diskusiju o snimljenom materijalu, za prezentaciju radova i kritike kako bi sve bilo spremno za predstavljanje završnih rezultata radionice tijekom posljednjeg dana održavanja.

Broj polaznika je ograničen na 10 osoba, a rok prijave je 10. lipnja 2015. Obavijest o sudjelovanju na radionici bit će poslana odabranim kandidatima do 11. lipnja 2015., a sudjelovanje na radionici potvrđuje se uplatom kotizacije, za što će kandidati dobiti potrebne informacije.
Prijava za radionicu uključuje biografiju (150-200 riječi), fotografije (između 5 i 10 radova u .jpeg formatu, 1000 px dulja stranica) odabrane iz vlastitog portfolia  te motivacijsko pismo (200-300 riječi) kojim se objašnjavaju motivi  za prijavu i očekivanja od radionice. Sve dokumente treba poslati u PDF formatu putem elektroničke pošte na: info@organvida.com.  Kotizacija za četverodnevnu radionicu iznosi 300 HRK.

Poželjno je da polaznici posjeduju digitalni SLR fotoaparat i osobno računalo kako bi mogli uređivati fotografije. Preporuča se, iako nije obavezno, da polaznici koriste dva objektiva — 50mm i 28mm (35mm i 18mm na APS-C senzorima) i da imaju stativ.

O voditelju radionice:

Domagoj Blažević diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Dugo godina radio je kao fotograf u dnevnim i tjednim novinama te kao freelance fotograf, pretežno arhitekture, surađujući sa arhitektonskim uredima i magazinima. U razdoblju od 2010. do 2013. živio je i radio na relaciji Zagreb – New York baveći se arhitektonskom fotografijom.
Trenutno radi na projektima koji variraju od arhitekture i vizualnih identiteta za kompanije do site-specific evenata i suradnje na realizaciji umjetničkih koncepata.
Više o autoru: http://domagojblazevic.com/

organ-vida