Pula – izložba fotografija: SNJEŽANA BRATANOVIĆ | Prihvaćena

Otvorenje izložbe fotografija „Prihvaćena“ Snježane Bratanović održat će se u petak, 11. svibnja 2018. godine, u Društvenom centru Rojc u Puli.

“Beskućništvo nije sudbina koja se veže samo uz muškarce. Istraživanja o ženama beskućnicama je jako malo, u Hrvatskoj i ne postoje. O njima se malo govori i malo se zna. Često takve žene ne znaju gdje mogu dobiti pomoć, a za to vrijeme spavaju na ulici ili žive na rubu egzistencije. Jedini osigurani smještaj za žene beskućnice u Hrvatskoj nalazi se tek u nekoliko gradova, među kojima je i Pula, grad u kojemu sam rođena, gdje živim i radim. Kroz medij fotografije željela sam dati poseban osvrt na problematiku žena beskućnica koje su stavljene u kutak društva”, kaže autorica Bratanović.

Ovo je priča o Ani N. – našoj sugrađanki, kojoj je pružena ruka podrške u času kada joj je to najviše trebalo. Koncept je nastao u siječnju 2018. godine u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa PulaA.N. – rođena 1952. god. u Puli, gdje je živjela s majkom, dvoje braće i sestara. Otac je bio vojno lice. Roditelji su se razveli kada je Ana imala 12 godina. Nakon majčine smrti nasljeđuje stan kojeg želi prodati i što prije otići zbog bolnih uspomena koje je vežu za pokojnu majku. Tako započinje svoju životnu priču Ana, koja je uz probleme koji su se stali nizati jedan za drugim, izgubila krov nad glavom…

O autorici:

Pulska fotografkinja, Snježana Bratanović

počinje se intenzivnije baviti fotografijom prije sedam godina, iako interes za tu umjetnost kreće već puno ranije na klasičnim temeljima foto radionica i edukativnim programima.

Fotografija joj je postala ostvareni san i način života.

Uživa u konceptualnim projektima i dokumentarnim pričama gdje pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice.

Izlagala je na mnogobrojnim skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva, te samostalno u Zagrebu, Ljubljani i Puli.

 Posebno je ponosna na svoje fotografije izložene na humanitarnim putujućim izložbama diljem zemlje, kroz koje je kreativnošću i vizualnom porukom pokušala senzibilizirati javnost za solidarnost i humanost na temu darivanja organa u suradnji s Ministarstvom zdravlja RH, te u kampanji “Red Bell – Crveno zvono”, Hrvatskog Crvenog križa u suradnji s Canonom i Zborom fotoreportera Hrvatske na temu trgovanja ljudima ( 2012.-2014. god.), pa do današnjeg koncepta na temu beskućništva u suradnji s Crvenim križem Pula.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja od strane struke na domaćim i inozemnim salonima i festivalima umjetničke fotografije.

Izdvojit ćemo plasman finalistice festivala Rovinj Photodaysa 2017. u kategoriji „Umjetnički koncept“,  nagrađenom 3. nagradom za bilježenje dokumentarne priče „Početak i kraj“ o propasti naše Arena trikotaže, a potom uvrštenja  u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Iste  godine, 2017. dodijeljena joj je prva nagrada Fotografkinje 2017. za umjetničku vrijednost fotografije i stvaralaštva žene kao autorice u organizaciji Foto kluba Rijeka.

Fotografije su joj objavljivane na brojnim stranicama i zajednicama o fotografskoj kulturi diljem svijeta, kao i u raznim časopisima.

Živi i stvara u Puli.