Prva izložba u 2012: “Zadarski vrtovi i perivoji”

Narodni muzej Zadar i NASADI d.o.o. Zadar najavljuju otvorenje izložbe fotografija iz monografije ‘Zadarski vrtovi i perivoji’ koja će se održati 4. siječnja 2012. u Gradskoj loži.

Istoimena monografija predstavljena je početkom svibnja, a građani i građanke Zadra imati će tako i priliku uživati u prvoj fotografskoj izložbi u 2012. u Hrvatskoj.

‘Perivoji su artificijelno oblikovani otvoreni prostori koji predstavljaju ostvarenje čovjekova sna i težnje za idealom rajskog vrta. Djela su to prvenstveno ljudske umjetničke kreacije te su oni, ne samo kulturna , već istodobno i vrlo vrijedna prirodna baština.

Danas ih gradovi, kao najljepši primjer gradotvornosti perivojne arhitekture, čuvaju kao vrijednosti koje su svakako i atraktivan turistički sadržaj. U prošlosti je uživanje u u visokoestetiziranim pejsažno oblikovanim prostorima, najčešće oko palača vladara i plemstva bila privilegij visokih društvenih slojeva. U novim gradskim četvrtima treba podizati nove perivoje, a ne samo drvorede ili uske trake zelenila, kako je to slučaj u novije vrijeme, zaključila je Mirna Petricioli autorica monografije. (ezadar.hr)