“Prostor između” Nine Đurđević u Galeriji Lang

Dobra fotografska sezona nastavlja se u samoborskoj Galeriji Lang. Nakon Sanje Iveković novom samostalnom izložbom će nam se predstaviti još jedna autorica akademskog predznaka, Nina Đurđević. Izložba naziva ‘Prostor između’ se otvara u nedjelju, 27. studenog 2011. u 12 sati.

Serija je nastala na različitim lokacijama, spontano. Uslijed razmišljanja u tišini.Prilikom čega često gledajuć u neki prostor, zapravo ne gledajući u njega.Već doživljavanja onoga između. Prostora između.

Nina Đurđević

Prije nekoliko godina Nina Đurđević počela je snimati zidove. Bez posebne namjere. U intimi soba u kojima je stanovala, u posjetama, na putovanjima. U trenucima predaha. Nastale su snimke kao rezultat procesa. Ne pažljivog komponiranja, već kontemplacije. Ili, u drugom slučaju, kao rezultat neposredne reakcije. No ipak, nepogrešivo, zahvaljujući intuitivnoj sklonosti za geometrizacijom viđenog, stvorila je kompozicije čistih linija. Ponekad privučena detaljem, drugi put uvučena u prostor, poigravala se s različitim perspektivama i očištima snimanja. Prirodnom svjetlu prepustila je transformaciju realnih površina. Fotografije je izlagala pod naslovom Zidi. S vremenskim odmakom osvijestila je da ono što snima nisu (samo) zidovi, već kako sama kaže, ‘prostor između’. Preimenovala je seriju.Što sve stane u prostor između?

Reakcija na novo okruženje, intimne misli, nemir, strahovi, tjeskoba, uzbuđenje, mir. Rezultat su fotografije s manje ili više prostora, dinamičnih ili smirenih površina, s prepoznatljivim elementima ili čak čiste geometrijske apstrakcije. Jednostavnost sižea kroz Ninin je prostor između postala bogatstvom sadržaja.

Nesvjesno je snimila niz autoportreta.

Drugi korak, izrada fotografija. Svjesno je odabrala podlogu, koja je snimkama dala slikarsku kvalitetu. Male slike. Niz malih priča.
I sama naglašava da ih je moguće okrenuti, da ih treba okrenuti, gledati sa svih strana. I opet će postati nešto drugo. Između sebe i svakog novog promatrača, oblikovat će se, ovisno o gledanju, svakog puta, neki novi prostor između.

Iva Prosoli

Nina Đurđević (Brežice 1980.), dipl.akad.snimatelj, Akademija dramske umjetnosti Zagreb (2002.-08.) – član ULUPUH-a od 2010. Od 2004. godine sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama i dobitnik je nagrada na Salonu fotografije u Vinkovcima (2004.) i Rovinju (2011.).

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca.