Promišljati fotografski – 3.dio

 

3. Fotografska oprema

Dijelovi objektiva

   Osnovni vanjski dijelovi objektiva su bajunet, prsten za zumiranje, prsten za izoštravanje i prekidač za fokusiranje. Bajunet je vrsta navoja pomoću kojeg se objektiv učvršćuje na fotoaparat. Može biti plastični ili metalni. Na bajunetu su kontakti za komunikaciju objektiva s tijelom fotoaparata. Prsten za zumiranje (na zum-objektivima) služi za promjenu žarišne duljine objektiva tj. za promjenu kuta vidnog polja objektiva (prividno približavanje i udaljavanje slike). On je širi od prstena za fokusiranje (izoštravanje) koji služi za ručno izoštravanje kada je prekidač za fokusiranje na MF.

   Unutrašnjost svakog objektiva sastoji se od tri osnovna dijela: skupine leća, motora za fokusiranje i blende.

   Leće su najvažniji dio svakog objektiva. To su posebno brušena i polirana sferna stakla koja imaju zadatak preciznog usmjeravanja svjetla na svjetlosni senzor. Takva stakla su optički instrumenti koje su optičari dugogodišnjim istraživanjem prepravljali i poboljšavali kako bi slika koju takva stakla stvaraju bila što čišća, jasnija i preciznija. Staklo lomi zrake svjetlosti pa je zato pogodno za preusmjeravanje svjetlosnih zraka u željenom smjeru i pravcu. Sve leće imaju barem jednu zakrivljenu (sfernu) površinu, čija je izrada  tehnološki vrlo složena. Ona zahtijeva brušenje i poliranje pa su zbog toga leće skupe. Za dobru sliku u fotoaparatu nije dovoljna jedna leća, kao recimo za naočale, pa svaki objektiv ima više leća, neki i dvadesetak. Osim što su izrađene od posebnih optičkih stakala ili posebnih minerala, leće na svojim površinama imaju i posebne kemijske premaze koji služe za bolji prolazak svjetlosti kroz njih. Takvi premazi zovu se antirefleksivni premazi (od njih su leće zelenkastih, plavkastih i crvenkastih boja). Premazi leća su osjetljivi na dodir i masne otiske prstiju (mogu se izgrepsti ili oštetiti) pa se zbog toga leće objektiva nikada ne smiju dirati prstima ili čistiti grubim krpicama. Za to postoje posebne mekane krpice pomoću kojih, kada je baš potrebno, možemo očistiti vanjsku leću objektiva.

    Automatsko izoštravanje podrazumijeva da objektiv u sebi ima ugrađen motor koji prema uputama iz tijela fotoaparata pokreće staklene leće u njemu i tako  izoštrava sliku koja se projicira na svjetlosni senzor. Izoštravanje vrši uređaj za izoštravanje (nalazi se u tijelu fotoparata između pentaprizme i zrcala) koji u određenim točkama buduće fotografije pokušava dobiti što kontrastniju sliku. Sliku izoštravamo tako da okidač prvo pritisnemo do polovice. U slabijim svjetlosnim uvjetima automatsko izoštravanje teže radi i često daje krive rezultate. Stoga postoji i ručno izoštravanje kad fotograf sam izoštrava sliku okretanjem prstena na objektivu.

   Blenda je treći važan dio objektiva. To je zapravo otvor objektiva. Blenda se sastoji od tankih metalnih listića koji se po potrebi otvaraju i zatvaraju u veći ili manji krug (blendu pokreće još jedan maleni motor). Često možemo primijetiti da kvalitetniji objektivi imaju više, a jeftiniji manje listića blende. Blendom kontroliramo količinu svjetlosti koju propuštamo kroz objektiv, ali i kut pod kojim svjetlost iz objektiva pada na svjetlosni senzor. Kada je blenda otvorena dolazi više svjetla pod širim kutom, a kada je pritvorena dolazi manje svjetla pod užim (oštrijim) kutom. Blendom kontroliramo polje dubinske oštrine (DOF; Depth of Field) na fotografiji. Otvor blende izražava se f-brojem. Po definiciji on je omjer žarišne duljine objektiva i promjer otvora objektiva. Matematički – što je f-broj manji, otvor blende je veći. Standardni koraci su : f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, no uobičajeni su i međukoraci poput f/1.8, f/3.5 i slično.

 

Navedeni tekst ulomak je poglavlja „3. Fotografska oprema“ iz knjige „Promišljati fotografski“ autora Davora Žerjava. U 3. poglavlju obrađuju se teme: Vrste fotoaparata, SLR i DSLR fotoaparat, Dijelovi DSLR fotoaparata, Tijelo fotoaparata, Objektiv, Dijelovi objektiva, Osnovni pojmovi vezani uz objektive, Vrste objektiva, Dodaci za objektive, Memorijske kartice, Baterije, Bljeskalica, Stativ i Torba.

Impresum, sadržaj kao i neke od stranica knjige možete pogledati ovdje.

Specifikacije:

Cijena: 150 kn
Format: 21 x 20 cm
ISBN: 978-953-56785-0-2
Broj stranica: 224, boja
Uvez: meki
Godina izdanja: 2011.
Izdavač: Fotoklub Čakovec