Projekti za kreativan ulazak u novu godinu

Božić je prošao, a 2011. godina nam je na izmaku. U očekivanju nove, 2012. za vas smo pripremili nekoliko projekata koji bi vas mogli zabavljati kroz cijelu sljedeću godinu. Dakle, ako ste jedan od onih kreativaca koji stalno nešto rade i stvaraju ovo je idealna stvar za vas – novi fotografski projekt.

Projekt nazvan „Jedan autoportret svakog dana u godini” jest projekt u kojem je cilj, pretpostavljate, fotografirati samog sebe u svih 365 dana koji su pred nama. Znamo da među vama postoji barem 20% onih kojima je fotić svakog dana u rukama, pa od neznanja što bi sljedeće fotografirali, fotografiraju sebe. Stoga je ovaj projekt idealan za vas. Na primjerima Noaha Kalina i Tiemen Rapati odlučili smo vam pokazati kako odlično može izgledati godina dana vaših autoportreta.

Sljedeći projekt koji vam predstavljamo namjenjen je obiteljskim tipovima ljudi. Naime, ideja ovog projekta jest da svake godine na isti datum fotografirate svoju obitelj i kroz nekoliko godina napravite vremeplov. Kako će vrijeme prolaziti, vaša će se obitelj proširivati ili smanjivati, a vaš će projekt biti sve zanimljiviji i zanimljiviji. Primjer istog donosi vam Diego Goldberg koji je fotografirao vlastitu obitelj od 1976. godine.

Za one sramežljivije kojima autoportreti nisu specijalnost, pronašli smo zanimljiv projekt koji će ipak na svakoj fotografiji sadržavati dio sebe, iako toga možda nećete biti svjesni. Naime, fotografkinja Holly odlučila je pokrenuti projekt pod nazivom “From where I am standing” (“S mog stajališta”). Njezina zadaća bila je svakog dana u godini fotografirati jutarnji pogled dok bi ispijala kavu. Naravno, nije nužno da i vi fotografirate sebe za dobro jutro. Vaše ideje mogu biti sasvim drugačije prirode. Možete, na primjer, fotografirati svakodnevni odlazak na posao, školu ili fakultet. Tamo ćete barem uvijek naići na čekanje i stajanje.

Ukoliko pak imate omiljenu klupčicu na kojoj svakodnevno zastanete i provedete tek nekoliko minuta ili imate omiljeno mjesto u predavaoni, ali vam se vidik svakodnevno mijenja, takve stvari također možete iskoristiti za projekt. Izvrsna ideja za fotografiranje je i hrana. Možda nemate vremena svakoga dana spremati obilne ručkove, ali nešto ipak pojedete. Zašto ne biste fotografirali to? Hranu je barem uvijek lijepo vidjeti.

Za kraj vam donosimo nešto zbilja kreativno, inovativno i namjenjeno samo strpljivima. Bilježenje solarografije u novoj 2012. godini. Sigurno se pitate što je to solarografija, kako izgleda i zašto bi ovo morao biti izazov. Mi, naravno, znamo sve odgovore. Solarografija jest fotografija koja se dobije snimanjem vlastitim rukama napravljenim fotoaparatom (laički, kutije s rupom) koja je dizajnirana na način da joj ekspozicija traje punih šest mjeseci. Tutorijal za pravljenje ovakvog fotoaparata možete pronaći ovdje, a na istoj stranici postoji i primjer solarografije.

Nadamo se da smo vam barem malo začinili 2012. godinu. Vjerujte nam, početkom 2013. biti ćete nam zahvalni i tražiti još.