Projekt ILICA

 

Promišljate li javni prostor kao strukturiran prostor, namijenjen različitim aktivnostima koje su usmjerene promociji, prezentaciji i razvoju suvremene fotografske kulture i umjetnosti, zasigurno će vas zanimati inicijativa PROJEKT ILICA.

READYMADE ILICA / 5.5. – 12.5.2017

Na konferenciji za medije održanoj u utorak 11.4.2017. u 12.00 na adresi Ilica 69 u Zagrebu, u prostoru nekadašnje tvornice zatvarača MEGA, predstavljen je Projekt Ilica i njegov prvi program – festival Readymade Ilica!

Na konferenciji za medije članovi organizacije Projekta Ilica – Ivana Nikolić (predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija –HKKKKI), Aleksandar Battista Ilić (dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu) i Maja Kolar (predstavnica dizajnerskog kolektiva OAZA) – te Sanja Cvetko Jerković (pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba ) predstavili su ovaj višegodišnji projekt čiji je glavni cilj revitalizacija mikrolokacija Ilice kroz sinergiju kulture i kreativnih industrija, kao i program festivala Readymade Ilica koji će se prvi put održati od 5.5. do 12.5.2017. na 5 lokacija na Ilici.

Govornici su opisali Projekt Ilica kao multidisciplinaran projekt čiji je cilj osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje jer unatoč zapuštenoj urbanoj infrastrukturi Ilica je simbolički i prepoznatljiv topos Zagreba. Ukoliko niste znali, Ilica je jedna od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu i broji više od 500 adresa. Potez od Frankopanske ulice preko Britanskog trga sve do Trga Franje Tuđmana stavljen je u fokus prve faze istraživanja Ilice. Festival će, kao višedimenzionalno multidisciplinarno događanje, kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj afirmirati u zajednici novo vrijeme bogatog Iličkog kulturnog života koristeći inovativne alate, nove tehnologije i komunikacijske materijale.

Ivana Nikolić, predsjednica HKKKKI-a, istaknula je: „Projekt Ilica bavi se reinvencijom vrijednosti lokacije, zajednice, umjetnosti, s kojima se razvija svijest o tome kako niti jedan segment društva ne može biti zatvoren i samodostatan. Promišljanje samih sebe kroz prostorno i vremensko kretanje zajednice, te suočavanje s kritikom i promjenom dovodi do poboljšanja kvalitete života. Projekt Ilica kroz sinergijske akcije sa stanovnicima Ilice i dionicima kreativnih i kulturnih industrija započet će kritičko i konstruktivno promišljanje soft modela regeneracije ove mikrolokacije.“

Stoga, rezervirajte termin od 5. do 12. svibnja 2017. za festival Readymade Ilica!

Više…