Proglašeni pobjednici Photodaysa

Na svečanosti dodjele nagrada, koja se održala u hotelu Lone u Rovinju, šestu godinu zaredom proglašeni su pobjednici godišnjeg natječaja Rovinj Photodays, kojim se nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autori čiji su radovi odabrani godišnjim natječajem u devet službenih kategorija.
Podsjetimo, na natječaj, raspisan početkom godine, pristiglo je ukupno 7500 fotografija, a o najuspješnijima je odlučivao međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali Michael Diemar (galerist sa sjedištem u Londonu, kustos, kolekcionar i predavač), Žarko Vijatović (fotograf i povjesničar umjetnosti) i Goran Trbuljak (konceptualni umjetnik, snimatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti), a koje je predvodila predsjednica žirija, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, kustosica, dokumentaristica i povjesničarka umjetnosti Markita Franulić.

U kategoriji najboljih fotografskih publikacija iz prethodne godine pobjedu je odnio Nenad Šaljić dok je u kategoriji modna fotografija najboljom proglašena Maja Jokić, kojoj je ovo prva pobjeda.
Pobjedu u kategoriji s najvećim odazivom autora, pejzaž, odnio je Mario Pućić. Jednako popularna kategorija bila je arhitektura u kojoj je pobijedio Bojan Mrđenović. Pobjednica kategorije primijenjena fotografija je Barbara Šarić.
Mario Topić, prošlogodišnji pobjednik kategorije dokumentarna fotografija ove je godine odnio pobjedu u istoj kategoriji svojim dokumentarnim projektom „Život s kroničnom depresijom“, bilježeći intimu i svakodnevicu obilježenu depresijom. U kategoriji akt/tijelo, pobjedu je odnijela Nives Milješić fotografskom pričom o sebi i svojoj majci. Nikola Šerventić pobjednik je kategorije portret.
Prestižnu nagradu za najbolji umjetnički projekt osvojio je Davor Konjikušić. Nagrađeni rad autor opisuje: „Genogram” kao serija obiteljskih fotografija, pejzaža, odnosno mjesta koja gledam pasivno sa strane i s vremenskom distancom od skoro 20 godina nije fotografska serija. Za mene je to proces, defragmentiranje prošlosti, procesuiranje i na kraju suočavanje kroz samu činjenicu da posve intimnu priču izlaganjem činim javnom.

Svi radovi pobjednika i finalista ulaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt te su dio putujuće izložbe, koja će sljedeće predstavljanje imati upravo u toj kulturnoj instituciji u rujnu.
U sklopu svečane dodjele nagrada, dodijeljena su i posebna priznanja za doprinos u fotografiji dvojici autora Zvonimiru Baričeviću i Miljenku Smokvini, a fotografu Josipu Klarici uručena je nagrada za životno djelo.