Proglašeni pobjednici natječaja “Hrvatska novinska fotografija 2012.”

Fotograf Nikola Šolić dobitnik je nagrade Fotografija godine 2012.

Riječ je o fotografiji ‘Veterana Domovinskoga rata i građana, okupljeni na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u trenutku ukidanja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izrečenu u drugostupanjskom žalbenom postupku na Haaškom sudu”, a nagrada mu je dodijeljena u Novinarskom domu u Zagrebu. Šolić je i dobitnik prve nagrade za istu fotografiju u kategoriji Događaja.

103srecko_niketic_cropixU kategoriji Svakodnevni život nagradu je dobio Veljko Martinović za fotografiju ‘Pjaca’, a Ronaldu Goršiću iz agencije Cropix pripala je prva nagrada u kategoriji Reportaža za fotografije ‘Peti dan štrajka radnika tvornice Dioki’.

Filip Brala iz agencije Pixsell dobio je prvu nagradu u kategoriji portret za fotografiji ‘General Ante Gotovina na Dan grada Zadra’, a u kategoriji Kultura i umjetnost prvonagrađeni je fotograf Kristijan Tabet za fotografiju ‘Američka pjevačica Macy Gray u izvođačkom zanosu’.

Fotografijom ‘Hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz’ fotograf Damir Senčar iz Hine pobijedio u kategoriji Šport, dok je prvu nagradu u kategoriji Priroda i okoliš dobio Stipe Surać za fotografiju ‘Ribar u vrsarskoj luci pokazuje osušenoga morskog konjića’.

Ocjenjivački sud je međunarodnoga karaktera, a činili su ga Laurent Rebours, glavni urednik fotografije agencije Associated Press za Francusku i sjevernu Afriku (Francuska), Daria Bonera, urednica fotografije National Geographic Travelera (Italija) te Matko Biljak, urednik fotografije Slobodne Dalmacije (Hrvatska).

fotografija - Jasmina Gorjanski

Sto najboljih ovogodišnjih hrvatskih fotografija bit će od 12. travnja izložene u Klovićevim dvorima, a nakon toga putujuća izložba će posjetiti Pulu, Split, Varaždin, Vinkovce, Zadar, Šibenik i Slavonski Brod.

Izložba će biti postavljena i u Bruxellesu, kao sastavni dio proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska novinska fotografija 2012. održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a ovogodišnja dodjela nagrada jubilarno se održava deseti put.
(Hina)

Pobjedničke fotografije možete pogledati na www.fotoreporteri.hr