Proglašeni pobjednici festivala Rovinj Photodays 2014

Čak četvero hrvatskih autora našlo se među pobjednicima ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays. Mario Topić, Igor Sitar, Suzana Holtgrave i Đani Celija odabrani su među sedamsto prijavljenih kandidata iz cijeloga svijeta. Svaki u svojoj kategoriji, od ukupno sedam, osvojili su velike pohvale glavnog selektora, američkog fotografskog gurua i jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za fotografiju, Todea Papageorgea. Prema njegovom mišljenju riječ je o iznimnim autorima, među kojima je posebno istaknuo Topićev autorski opus u kategoriji dokumentarne fotografije, a fotografije Suzane Holtgrave usporedio s onima Diane Arbus.
Izložba njihovih kolekcija, uz radove ostalih finalista i pobjednika natječaja, njih ukupno trideset i pet, bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 2. i 3. svibnja 2014. gpdine u Rovinju.

Na ovogodišnji natječaj, koji je bio otvoren za sve pripadnike međunarodne fotografske zajednice do 25. veljače, pristiglo je više od 10 350 fotografija, od čega više od 4 000 u kategoriji Umjetnički koncept. Radove je prijavilo sedamstotinjak autora iz 30 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no nisu bitno ni zaostajali autori iz Velike Britanije, Španjolske, Mađarske, Austrije, Rusije i dr.
Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru, Todu Papageorgeu, koji je odabrao pet finalista.