7. FOTO DANI MLADIH – proglašeni pobjednici

Foto dani mladih: najviše ćemo pamtiti uspomene iz Karlovca!

7. foto dani mladih, u svom prvom međunarodnom izdanju od 10. do 15. kolovoza u Karlovcu su okupili sudionike iz Italije, Španjolske, Srbije, Crne Gore, Nizozemske, SAD-a i Hrvatske. Najboljom autoricom Foto dana mladih i pobjednicom u kategoriji Reklamne fotografije proglašena je Osječanka Ines Grahovac. Pobjedu u kategoriji Turističke fotografije odnio je sudionik iz Srbije Lazar Katančević, a u kategoriji Umjetničke fotografije mlada Španjolka Leonor Laura Roncal Rodriguez.
Više od 50 mladih volontera okupljenih u organizacijski tim koji je stajao iza cjelokupnog Festivala, za sudionike i brojne Karlovčane organizirao je čak 8 izložbi, 3 predavanja, debatu, 2 glazbene večeri uz PickUp Music Festival i Filmski Attachment na dosad najvećem filmskom platnu postavljenom u Karlovcu!

Atrij Veleučilišta u Karlovcu blistao je sinoć na svečanoj dodjeli nagrada 7. foto dana mladih. Uz mnoštvo mladih karlovačkih glazbenika, crveni tepih i puno smijeha, proglašeni su pobjednici Foto dana mladih. Pobjedu u kategoriji Reklamna fotografija, kao i nagradu za najboljeg autora Foto dana mladih, odnijela je Osječanka Ines Grahovac. „Želim se zahvalili svima koji su mi to omogućili jer, da nije ovog projekta i ovako divnih organizatora, bila bih siromašnija za jedno važno iskustvo. Uzbuđena sam, ne znam točno što da kažem jer su me preplavile emocije, ali htjela bi istaknuti da su Foto dani mladih najbolje mjesto za svakog mladog fotografa!“, rekla je Ines Grahovac. Najboljom turističkom fotografijom proglašena je fotografija sudionika iz Srbije Lazara Katančevića. „Ovo mi je već druga godina ovdje i dolazit ću dokad god budem mogao! Obožavam ovo mjesto! Da se ovaj festival preseli u bilo koji drugi grad, izgubio bi taj poseban duh koji sad ima.“, izjavio je Lazar Katančević. Pobjednicom u kategoriji Umjetničke fotografije proglašena je mlada Španjolka Leonor Laura Roncal Rodriguez. „Moram priznati da sam razmišljala kako bih se trebala prestati baviti fotografijom, ali ovaj projekt i ova nagrada sada su me u potpunosti razuvjerili! Karlovac mi je prekrasan i nosim ga u srcu, a najljepša uspomena s ovih Foto dana mladih definitivno su prijateljstva i druženja sa sudionicima s kojima dijelim zajedničku ljubav prema fotografiji.“, izjavila je Leonor nakon dodjele nagrada.

Žiri u sastavu Lili Zaneta, Denis Stošić i Dinko Neskusil nije imao nimalo lak zadatak jer se – uvođenjem međunarodne dimenzije u Festival – povećala kvaliteta fotografija, ali i konkurencija je postala veća. „Vaše fotografije su me inspirirale i dokazale da dolazi jedna sjajna generacija mladih fotografa i umjetnika. Uživao sam gledajući vaše radove“, obratio se sudionicima član žirija Denis Stošić.

Da su Foto dani mladih najveći festival za afirmaciju mladih fotografa od 16 do 21 godinu, dokazalo je ovogodišnje izdanje koje je okupilo sudionike iz Italije, Španjolske, Srbije, Crne Gore, Nizozemske, SAD-a i Hrvatske. Od 10. do 15. kolovoza Karlovac je bio domaćin Festivala, a Festival se, uz glavne programe FDM Natjecanje i FDM Laboratorij, sastojao od četiriju dodatnih programa koji su bili namijenjeni široj javnosti. Najveći od njih PickUp Music Festival pratio je Foto dane mladih te je u dvjema večerima održavanja, u Karlovcu nastupilo 9 bendova, predvođenih popularnim bendovima LET3 i Jinxima koji su prvi put u karijeri nastupili u Karlovcu. Osim posjećenog koncertnog programa, Karlovčani i posjetitelji imali su priliku pogledati čak 8 izložbi na 5 lokacija u gradu, a poseban je program bio i Filmski Attachment koji je Karlovčanima donio filmsku večer uz film irskog redatelja Johna Carneyja „Raspjevana ulica“. Festivalski program FDMfun sudionicima i posjetiteljima donio je ceremoniju otvaranja i zatvaranja Festivala uz nastupe mladih karlovačkih glazbenika Roberta Pajića na saksofonu, Martu i Mariju Lugarić na flauti, Karla Kralja i Josipa Petrunića na bubnjevima i vibrafonu te nastup Mirne Radočaj uz Marka Plavetića na gitari i Maju Radočaj na ukulelama.

„Produkcijska razina Festivala ove je godine bila najbolja dosad i ideja nam je samo rasti u programima i u kvaliteti. Najviše se moram zahvaliti timu koji na ovom projektu volontira i nesebično poklanja svoje vrijeme i entuzijazam da se Foto dani mladih održe. Sljedeće godine možete očekivati još bolji Festival, još više programa i još bolju razinu produkcije“, izjavio je direktor Festivala Filip Trezner.

Festival je organiziran isključivo na volonterskoj bazi kao projekt u kojem mladi stvaraju umjetnost i organiziraju kulturne i turističke sadržaje u gradovima domaćinima. Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Karlovačka županija, Grad Karlovac, Turistička zajednica Grada Karlovca i Čistoća d.o.o.