Proglašene najbolje fotografije iz Hrvatske na “Sony World Photography Awards 2017”

Fotografija „Kovitlanje“ Petra Sabola osvojila je Nacionalnu nagradu za Hrvatsku na "Sony World Photography Awards", odnosno, proglašena je najboljom fotografijom iz Hrvatske koja je stigla na ovo natjecanje. Drugo mjesto pripalo je Petru Bobanu za fotografiju „Večer u kazalištu“ dok je Nikola Franjić za fotografiju „Životni ožiljci“ osvojio treće mjesto.

“Sony World Photography Awards” najveće je svjetsko natjecanje u fotografiji, a Nacionalna nagrada kao globalni program nagrađuje najbolju fotografiju lokalnog fotografa u svakoj od 65 država sudionica. Natječaj za Nacionalnu nagradu otvoren je kako za profesionalne fotografe, tako i za entuzijaste.

Pobjednička fotografija Petra Sabola nastala je početkom 2016. godine na lokalnom jezercu kod Palovca, Sabolova mjesta rođenja. Prikazuje trenutak lova male ptice vodomara ribara koja izlijeće iz vode s malom ribicom u kljunu, kao i kovitlanje vode i ribice.

„Koristio sam Sony 70-400G2 SSM objektiv i Sony a77II fotoaparat u režimu od 12 slika u sekundi i uhvatio savršen trenutak s potpuno raširenim krilima. Počašćen sam što sam pobjednik u nacionalnoj kategoriji drugu godinu zaredom, ali i zbog toga što je moja fotografija uvrštena u najboljih 50, između čak 105.692 prijavljenih fotografija iz 182 države. To me čini motiviranim da i dalje radim dobar posao i dodatno usavršavam svoje fotografske vještine“, izjavio je Petar Sabol ovom prilikom. Da podsjetimo, Sabol već treću godinu bilježi uspjeh na Sony World Photography Awards, a svojom fotografijom “Vodomar u akciji” osvojio je prvo mjesto u kategoriji najboljega hrvatskog fotografa na prošlogodišnjoj ediciji ovog natjecanja.

Petar Boban: “Večer u kazalištu”

Fotografije troje hrvatskih predstavnika Petra Sabola, Petra Bobana i Nikole Franjića, finalista otvorene kategorije natjecanja “Sony World Photography Awards”, bit će prikazani u godišnjoj publikaciji, kao i na izložbi natjecanja u Londonu od 21. travnja do 7. svibnja. Ovo prestižno natjecanje pokrenula je Svjetska organizacija za fotografiju prije deset godina, a ove godine obilježava i desetljeće suradnje s glavnim partnerom, tvrtkom Sony. Cilj ovog natjecanja jest prepoznavanje i nagrađivanje najboljih uradaka suvremene fotografije, a svi pobjednici ovogodišnjeg izdanja bit će poznati 20. travnja.

Nikola Franjić: „Životni ožiljci“