Priča se priča, Sony radi na 8K bezzrcalnom fotoaparatu punog formata

Rat megapikselima je iza nas. Otvorena je nova linija, K-rat. Među prvim linija napada je već pomalo poslovično Sony. Konkurencija je još daleko iza, pa je ishod prilično jasan.

Za godinu ili dvije primat među foto i video industrijom pripast će Sony-u. Canon će lagano kasniti iza Sonya, a što se Nikona tiče ukoliko ne upregnu konje i shvate da ozbiljno moraju zakoračati u video proizvodnju budućnost im i nije toliko sjajna. Iako sam osobnog mišljenja da je Nikon uvijek bio Nikon i uvijek će biti Nikon, the one and only (op.a.).

Godine 2016., između ostalog možda ćemo biti svjedoci i prve običnom narodu pristupačne 8K kamere na tržištu. Naravno još su sve to špekulancije i priča se priče, ali ako pogledamo malo sadašnjost i spomenemo Sony Alpha a7S, dakle senzor punog formata s izmjenjivim objektivima, koji snima 4K video za smiješnu cijenu od 2500 dolara onda nam priče za 2016. itekako drže vodu. Zašto smiješna cijena? Zato jer trenutno jedini nazovimo konkurent košta oko 12 000 dolara i dolazi iz Canona, Canon EOS-1D C. Da ne spominjemo da je a7S skoro pa džepni model.

Priča se da će budući 8K model biti sličan sadašnjem a99 modelu, dakle bezzrclani mališan u standardnom DSLR tijelu. Priča se također da će 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Sony biti predstavljen i kao potencijalni službeni brend na Olimpijskim igrama.

Iz same kompanije pak slijedi nešto nalik dobronamjernoj prijetnji, nazovimo to upozorenjem – Razmislite o prelasku na Sony jer kroz 18-24 mjeseca bit će vam žao što niste bolje upoznati sa brendom.

Što pak 8K video znači za fotografiju? Puno. Iz 8K snimke mogu se izvuči fotografije rezolucije 33 megapiksela. Digitalni video obično bude 24 sličice u sekundi, ponekad i 60. Sami odradite matematiku.