Preminuo Ivo Eterović

Nakon kratke bolesti, u četvrtak 24. studenog  u 76. godini života, u Beogradu je preminuo Ivo Eterović, jedan od najslavnijih fotografa Hrvatske i bivše Jugoslavije. Rođen je u Splitu 1935. godine, a fotografijom se bavio od 1950. godine. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te je autor više fotomonografija.

Ivo Eterović rođen je u Splitu 1935. godine, bavio se fotografijom od 1950. godine, a od 1956. godine i profesionalno, najprije u Slobodnoj Dalmaciji. Nakon toga dugogodišnji je Vjesnikov stalni fotoreporter i novinar sa sjedištem u Beogradu, a od svibnja 1976. god. je u redakciji zagrebačkog magazina Start. Kraće vrijeme proveo je kao fotograf Ujedinjenih naroda na Sinaju (od 1957.)

Bio je redovni  član saveza Likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i nosioc je najvećih fotografskih priznanja te međunarodnog Honoraire EFIAP (počasna ekselencija Međunarodne organizacije za umjetničku fotografiju). Nosilaca ovog zvanja ima samo stotinu u svijetu.

Izlagao je svoje radove na velikom broju izložbi umjetničke, novinske i primijenjene fotografije, na svim kontinentima i dobio više od 500 nagrada. Priredio je 10-ak samostalnih izložbi fotografije. Sudjelovao je sa svojim fotografijama u velikom broju fotografija, a značajni su ‘Jadran, more mira’, ‘Trogir’, ‘Makarska’, ‘Srbija’, ‘Zagreb’, ‘Otoci Jadrana’ i mnoge druge.
Autorske fotomonografije su ‘Brač’, ‘Split’, ‘Njihovi dani’, ‘Sarajevo s ljubavlju’, ‘More, Kornati, salaši’, ‘Kameni brodovi Jadrana’, ‘Beograd’, ‘Dalmacija u srcu’, ‘Split, slika voljenoga grada’, ‘Zagreb intimno’, ‘Ivo Eterović – Beograd danas’, ‘Salaši 2006.’

Bio je član Fotokluba Split od 1956., a počasni član proglašen je 1962. g. Posljednju izložbu pod nazivom ‘Salaši’, imao je u Galeriji Fotokluba Split 2007. godine.