Preminula Marija Braut

 

U Zagrebu je u 86. godini preminula Marija Braut, legenda i nezaobilazno ime u povijesti hrvatske umjetničke fotografije.

Rođena je 1929. u Celju u Sloveniji. U Zagrebu živi od 1941. godine, gdje je završila arhitekturu. Fotografijom se bavi od 1967. – prvo kao učenica, a poslije suradnica Toše Dabca, najpoznatijega predstavnika zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u zagrebačkoj galeriji Studentskog centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a.

Radila je u Galerijama grada Zagreba, današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika. Nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Prvu je izložbu imala 1969. godine s Petrom Dabcem. Od 1972. radi kao samostalni umjetnik. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba. Posljednju veliku izložbu – “Nepoznati Zagreb Marije Braut” imala je prije godinu dana u Umjetničkom paviljonu. Objavljivala je u novinama, časopisima, umjetničkim katalozima i surađivala s brojnim kazalištima: Hrvatskim narodnim kazalištem, Zagrebačkim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije i na tisuće negativa Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu.

Marija Braut dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među ostalim Nagrade grada Zagreba 1972. godine. Godine 2008. ULUPUH joj je dodijelio Nagradu za životno djelo.

http://www.marijabraut-foto.hr/