Predstavljen program 9. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Organ Vida potvrđuje status vodećeg festivala fotografije u jugoistočnoj Europi — predstavljen program devetog izdanja "Novi građani".

Danas, 12. lipnja 2017. godine, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održala se tiskovna konferencija 9. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida na kojoj su organizatori predstavili ovogodišnji program te najavili festivalske goste i novitete koje donosi ovogodišnje izdanje. Organ Vida održat će se od 6. do 20. rujna 2017. godine, prvi put u Muzeju suvremene umjetnosti – koji je glavni partner Festivala – te na još desetak lokacija u Zagrebu, a program uključuje izložbeni, edukativni, diskurzivni, filmski i zabavni dio, kao što je to bilo i tijekom njegovih prethodnih izdanja.

Festivalski program predstavile su direktorica i osnivačica Festivala Marina Paulenka, kustosica izložbe finalista Novi građani Leila Topić, koordinatorica Konferencije o suvremenoj fotografiji Izvan dokumentarnog Lea Vene te producentica Festivala Paola Orlić. Uime Muzeja suvremene umjetnosti, novu suradnju opisala je i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić: „Iznimno nam je drago da se Festival prvi put održava u partnerstvu s Muzejem suvremene umjetnosti te da će MSU, uz centralnu izložbu „Novi građani“, ugostiti i najveći dio bogatog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Festival se etablirao kao najznačajniji toga tipa u jugoistočnoj Europi i zajednička nam je želja da, putem ovog partnerstva i suradnje, ostvarimo veću afirmaciju i poziciju suvremene fotografije u Hrvatskoj.“

11 lokacija ‡ 13 izložbi ‡ konferencija ‡ radionice ‡ bogat edukativni i zabavni program

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što će se od ove godine glavni program Festivala odvijati upravo u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti koji se pokazao kao logičan i prirodan partner i u čiju dugoročnu suradnju vjerujemo, s obzirom na nepostojanje čvrstog oslonca suvremenoj fotografskoj sceni u Hrvatskoj. I ove godine donosimo pregršt zanimljivosti iz recentne svjetske scene, kao i domaće produkcije, ali i puno noviteta koji će zasigurno dugoročno utjecati na razvoj hrvatske fotografske scene. Festivalsko deveto izdanje Novi građani programski će se odvijati od 6. do 20. rujna 2017. godine diljem Zagreba, a pozivamo javnost da svakako prati tjedan otvorenja Festivala, od 6. do 10. rujna, kada će Zagreb posjetiti svi naši gosti, značajni svjetski umjetnici, teoretičari, kustosi i drugi stručnjaci iz područja fotografije“, izjavila je direktorica Festivala Marina Paulenka.

Noviteti koje donosi Organ Vida

Paulenka se posebno osvrnula na programski vrlo intenzivan Tjedan otvorenja od 6. do 10. rujna, u kojem će se svakodnevno izmjenjivati otvorenja izložbi, filmske projekcije, druženja, ali i radionice kao važni nositelji ovogodišnjega edukativnog dijela programa. “Uzbuđeni smo zbog sjajnog programa kojeg će naša publika vjerujemo prigrliti i pratiti događanja tijekom Tjedna otvorenja. Ponosni smo jer je naša organizacija uspjela upogoniti nekoliko noviteta koji će, uz ostale, činiti naš kontinuirani godišnji program. Na prvom mjestu, kao novitet, moramo spomenuti Nagradu za suvremenu hrvatsku fotografiju Marina Viculin koju ćemo dodijeliti jednom umjetniku/ci u rujnu koji/a će tijekom godine dana razvijati svoj rad uz mentorsku podršku te ga na koncu i izložiti sljedeće godine, na 10. obljetnici Festivala. Na drugom mjestu moramo istaknuti podatak da Udruga Organ Vida započinje s izdavaštvom fotografskih knjiga, kao i s izdavanjem prvog časopisa za suvremenu fotografiju OVmag čiji ćete prvi broj imati prilike vidjeti već koncem godine, i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskano izdanje časopisa pratit će već postojeći, ali redizajnirani portal OVmag.org. Upravo redizajnirani portal OVmag.org je treći novitet koji predstavljamo na ovom 9. izdanju festivala.”

Radovi finalista problematiziraju glavnu temu festivala — Nove građane 

Među 250 prijavljenih fotografskih projekata koji su nam pristigli iz zemalja sa svih sedam kontinenata, odabrano je 10 finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti. Finalisti 9. izdanja Organa Vida su: Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka) i Hannes Wiedemann (Njemačka).

Uz 10 finalista, festival Organ Vida će putem projekcija na krovu MSU-a na dan otvorenja, ali i tijekom trajanja izložbe, predstaviti 10 dodatnih, posebno pohvaljenih, autorskih projekata. Pohvaljeni su autori: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (UK), Amélie Landry (Belgija), Camille Lévêque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK) i Pavel Volkov (Rusija).

“Suvremena umjetnost stremi povratku u društvo i svakodnevicu želeći postati jedan od aktivnih dionika pozitivnih društvenih promjena. Tako umjetnici i umjetnički kolektivi biraju i problematiziraju goruće probleme i urgentne situacije koje muče kako pojedinca, tako i društvo u cjelini. Održivi razvoj, klimatske promjene, rasap tradicionalnih vrijednosti, odnosi prema Drugom i drugačijem… Sve navedene teme dio su pojma aktivnog građana/građanke, dionika otvorenog društva što posljedično znači da nam je za razumijevanje suvremene umjetničke proizvodnje nužno prihvaćanje pojma aktivnog građanina – znatiželjnog i željnog promjena na bolje. Kako želja za remećenjem trenutnog uznemirujućeg svjetskog poretka izgleda kroz objektiv kamere, vidjet ćemo upravo zahvaljujući ovogodišnjoj temi Organa vida koji predstavlja pluralizam pogleda na definiciju ‘novog’ i aktivnog građana”, otkrila nam je kustosica izložbe i jedna od članica žirija koji je odabrao finaliste Leila Topić. Veliko otvorenje izložbe finalista bit će u srijedu 6. rujna 2017. godine u Muzeju suvremene umjetnosti, i to od 19 do 21 sati. Samom otvorenju prethodit će artist talk čuvena fotografa Pietera Hugoa, čije ćete radove također imati priliku vidjeti izložene u MSU-u. Nakon 21 sat, na krovu MSU-a prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Izvanredne izložbe fotografskih velikana Pietera Hugoa, Christine de Middel i Katrin Koenning

Među preostalim izložbama, važno je istaknuti i Autocestu Davora Konjikušića u galeriji Šira, Jeliba, muette Danka Stjepanovića u Galeriji ORIS, Bijele medvjede Šeng Wen Loa, pobjednika prošlogodišnjeg pregleda portfelja, u Galeriji Greta te YU: Izgubljena zemlja Dragane Jurišić u novoj galeriji Arheološkog muzeja. Fotobookfestival Kassel: Izložba fotoknjiga i ove će godine predstaviti presjek najboljih fotografskih knjiga iz svijeta. Reprezentativne su i izložbe jednog od najzanimljivijih fotografa današnjice Pietera Hugoa čija će izložba u MSU-u publici pokazati nekoliko njegovih projekata te projekt Christine de Middel koja donosi priču Shakification o favelama i strategiji brazilske vlade s namjerom da ih pokuša kontrolirati tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu. Samostalnom izložbom u Galeriji Kranjčar predstavit će se i australsko-njemačka umjetnica Katrin Koenning svojim najnovijim radom Indefiniately u kojem prikazuje poseban interes za našu fizičku i emocionalnu vezu s okolišem.

Dana Lixenberg – dobitnica prestižne nagrade Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2017

Nizozemska fotografkinja Dana Lixenberg predstavit će svoj dugogodišnji projekt Imperial Courts kojim je dokumentirala svakodnevni život u istoimenu stambenom naselju u predgrađu Los Angelesa. Tijekom 22 godine (1993. – 2015.), dokumentirala je svakodnevicu i siromaštvo u toj zloglasnoj nemirnoj zajednici, a njezin rad opisuje marginalan položaj navedene zajednice u tom raskošnom gradu i stanje socijalnih stanova u Americi, vrlo opasnih mjesta koja kontroliraju bande, te naglašava rasne aspekte segregacije jer je populacija Imperial Courtsa većinom obojena i zbog toga većinom i socijalno zapostavljena. Za svoj rad ove je godine nagrađena nagradom za fotografska postignuća Deutsche Börse Photography, jednom od najprestižnijih na svijetu, koju dodjeljuje The Photographers’ Gallery u Londonu.

Konferencija “Izvan dokumentarnog”

Ove je godine diskurzivni program u većini objedinjen u jednodnevnu međunarodnu konferenciju Izvan dokumentarnog koja se tematski naslanja na središnji poziv umjetnicima Novi građani. Konferencija je na rasporedu u subotu, 9. rujna 2017. godine, u MSU-u, a konferenciju će – uz 12 izlagača – upotpuniti i gostujuće predavanje Davida Batea, profesora fotografije na Sveučilištu Westminster u Londonu, koji će govoriti o doprinosu Jacquesa Ranciera u istraživanju novih dokumentarnih fotografskih praksi. U programu konferencije možete očekivati i zanimljiva predavanja brojnih umjetnika.

Lea Vene, jedna od koordinatorica konferencije, objasnila je: “U okviru teme Izvan dokumentarnog zanimaju nas gledišta koja prepoznaju uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike te se fokusiraju na nemogućnosti reprezentacije slike. Promatramo i dokumentarno koje se danas rastače na slojevitost postdokumentarnog što između ostalog može podrazumijevati i novu formu etičnosti reprezentacije, dijalogiziranje između političkog i umjetničkog/estetskog, transformaciju u diskurzivno, multidisciplinarno, angažirano i slojevito. Novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog, propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog te prihvaćaju uzvraćeni pogled.”

Na kraju tiskovne konferencije, novinarima i publici obratila se Paola Orlić, producentica Festivala, te istaknula: “Festival je i ove godine satelit-programom potvrdio suradnju sa svojim dugogodišnjim partnerima, ali i realizirao neke nove poput suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt i Arheološkim muzejom u Zagrebu. Kontinuiranim radom te vidljivim i kvalitetnim programom, Udruga teži institucionalnoj stabilizaciji, što će nam biti i cilj u narednim godinama u kojima ćemo sudjelovati u nekoliko europskih projekata.”

Festival Organ Vida održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Mondriaan Fondsa, Goethe Instituta Kroatien, Veleposlanstva Australije i Kraljevine Nizozemske.

Glavni partner: MSU Zagreb

Partneri: SC Kultura promjene, MUO, ORIS — Kuća arhitekture, Akademija dramske umjetnosti, galerije Šira, Kranjčar i Greta te Arheološki muzej.

Više…