Predstavljen program 5. Foto dana mladih

Na konferenciji za novinare, u utorak, 5. svibnja 2015. godine u Karlovcu, predstavljen je program 5. Foto dana mladih!

 

fdm-fotografija

 

 

Povodom otvorenja Foto dana mladih, na konferenciji za medije, koju je organizirala udruga ‘Izvan fokusa’, Filip Trezner, voditelj i osnivač projekta te Aleksandra Podrebarac, predsjednica udruge ‘Carpe Diem’ i voditeljica neformalnog obrazovanja, predstavili su program 5. Foto dana mladih.

Na ovogodišnjim Foto danima mladih, od 7. do 12. svibnja, očekuju nas izložbe, predavanja, tribine i koncerti, a 50 odabranih fotografa i fotografkinja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje natjecanje u kojemu će imati priliku osvojiti prestižnu nagradu najboljeg mladog fotografa Foto dana mladih, Canon EOS 700D aparat i 18-55mm objektiv, a najbolje fotografije otkupit će Turistička zajednica grada Karlovca.

‘Prvi put okupljamo sudionike iz cijele regije i na to smo posebno ponosni jer smo dobili odličan odaziv iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i drago nam je da ćemo moći razmijeniti znanja i iskustva s mladima iz drugih država. To je tek prvi korak na širenje Foto dana mladih na međunarodnu razinu’, istaknuo je Filip Trezner.

Izložbe ‘5 godina Foto dana mladih’ i ‘Nova imena’, predavanje o turističkoj fotografiji, vatreni performans skupine Artifan i nastup popularnog ‘Kinokluba’- ovaj edukativni i zabavni program čeka Vas u Karlovcu, u četvrtak, 7. svibnja i to na otvorenju 5. Foto dani mladih.

‘Slavimo peti jubilej i pripremili smo malo iznenađenje za sve posjetitelje. 5. Foto dani mladih, u festivalskom dijelu programa, traju duže nego ikad! U komunikaciji s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, shvatili smo da oni imaju veliku želju učiti o umjetnosti fotografije i da je obrazovanje vezano za fotografiju nužno početi već pri prvim interesima za fotografiju i zato ćemo 11. i 12. svibnja održati početničke radionice Male škole fotografije, u kojima će svi zainteresirani moći naučiti više o osnovama fotografije’, najavio je Filip Trezner.

Ključan dio Foto dana mladih je edukacija, a za sve posjetitelje organiziramo predavanja, radionice i tribine, od kojih izdvajamo zanimljivo predavanje o meteorološkoj fotografiji i fotografiranju munja, podvodnoj fotografiji, dokumentarnoj fotografiji i tribinu o važnosti fotografije za promociju kulturne i prirodne baštine grada Karlovca.

‘Udruga Carpe Diem surađuje s udrugom Izvan fokusa od samih početaka i ponosni smo što smo i ove godine dio najvećeg fotografskog druženja mladih u Hrvatskoj. Nužnost učenja i neformalnog obrazovanja, a u ovom slučaju razvoju kreativnosti kroz fotografiju i aktivnog sudjelovanju u poboljšanju života u lokalnim zajednicama, iznimno je bitno za sve mlade ljude i drago nam je da možemo pridonijeti afirmaciji i naučiti i mi, kao i oni, nešto novo i pritom se odlično zabaviti’, istaknula je Aleksandra Podrebarac.

Otvorenje petih Foto dana mladih proteći će u svečanom ozračju i slavlju prvog jubileja manifestacije. Očekuje nas projekcija filma “5 godina Foto dana mladih”, noćna izložba fotografija, kratki glazbeni inserti karlovačkih umjetnika te vizualna prilagodba starog drvenog mosta. U četvrtak, nakon svečanog otvorenja, stiže nam skupina Artifan, koja će posebno za fotografe Foto dana mladih na obalama rijeke Korane u Karlovcu izvesti vatreni show, a grupa Kinoklub i Dino Jelusić će okupiti publiku u Maloj sceni Hrvatskog doma.

‘Još jedna novost povodom pete godine je uvođenje glazbenog programa, koji je do sada prema prodaji karata doživio pun pogodak i zato požurite i kupite svoje ulaznice u pretprodaji u Ka Travelu’, rekao je Filip Trezner.

Ovogodišnji Foto dani mladih pripremaju i raznovrsne izložbe fotografija koje će se moći razgledati za vrijeme trajanja manifestacije. Osim fotografija mladih autora, sudionici će moći razgledati i već proslavljene izložbe koje će im poslužiti kao primjer dobre prakse.

Raspored programa pogledajte na http://fotodanimladih.com.hr/raspored/.

Konferencija za medije