Predstavljen bogat program festivala fotografije ORGAN VIDA

8. međunarodni festival fotografije “Organ Vida”, Zagreb, 13. — 24. 9. 2016
TJEDAN OTVORENJA 13. — 17. 9. 2016.
IZLOŽBE 13. — 24. 9. 2016.

organ_vida-fotografija

Predstavljen bogat program i brojni gosti dosad najambicioznijeg i najopsežnijeg festivala fotografije “Organ Vida”

Danas se u Zagrebačkom plesnom centru održala tiskovna konferencija 8. međunarodnog festivala fotografije “Organ Vida” na kojoj su organizatori predstavili dosad najopsežniji i najambiciozniji program te najavili brojne festivalske goste. “Organ Vida” održat će se od 13. do 24. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu, a program uključuje izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni dio.

Festivalski program predstavile su direktorica i osnivačica Festivala Marina Paulenka, kustosica izložbe finalista Otkrivanja Lea Vene i Sandra Vitaljić, kustosica izložbe Lekcije iz 91′. Okupljenim predstavnicima medija putem Skypea predstavio se M. Scott Brauer, jedan od finalista glavne festivalske izložbe, inače vrstan dokumentaristički fotograf najpoznatiji po svojoj seriji fotografija This is the worst party I’ve ever been to (Ovo je najgora zabava na kojoj sam ikada bio) o uvježbanim i režiranim kampanjama za stranačke izbore u Americi, temi koja nam je i samima vrlo bliska.

17 lokacija ‡ 10 izložbi ‡ 7 radionica ‡ bogat edukativni i zabavni program

“Putem međunarodnog javnog poziva festival ‘Organ Vida’ svake godine istovremeno otkriva i okuplja suvremene fotografe i fotografkinje iz brojnih zemalja svijeta te se pokazao kao snažna odskočna daska mnogim mladim umjetnicima, domaćim i stranim. Ovogodišnja, krunska festivalska izložba pod nazivom ‘Otkrivanja’ otvara se u utorak 13. rujna i donosi presjek različitosti pristupa problematici i razumijevanju teme, kao i nove mogućnosti izlaganja i rješenja u posebno nam dragom Francuskom paviljonu. Osim bogatog izložbenog programa, naime, postavili smo čak deset izložbi, Festival je pripremio zanimljive i stručne razgovore o fotografiji, predstavljanja umjetnika i fotografskih knjiga, stručna pregledavanja portfolija, autorska vodstva po izložbama i mnoge druge zanimljivosti”, predstavila je ukratko program direktorica Festivala Marina Paulenka, i sama fotografkinja.

“Organ Vida” – najrelevantniji festival fotografije u regiji

Paulenka se posebno osvrnula na programski vrlo intenzivan Tjedan otvorenja, od 13. do 17. rujna, u kojem će se svakodnevno izmjenjivati otvorenja izložbi, filmske projekcije, druženja, ali i radionice kao važni nositelji ovogodišnjega edukativnog dijela programa. “Kvalitetnim i kontinuiranim aktivnostima ‘Organ Vida’ nametnuo se kao vrlo važan faktor u predstavljanju rada stranih autora fotografije domaćoj publici, kao i promoviranju domaćih autora u svijetu te njihovu međusobnom povezivanju. Sve to značajna je motivacija i ohrabrenje nama organizatorima za širenjem djelatnosti na godišnje programe kojima ćemo se još više približiti cilju – osnivanju adekvatne institucije koja bi se na razne načine bavila suvremenom fotografijom”, otkrila je Marina Paulenka.

Radovi finalista moći će se razgledati samo na danjem svjetlu

Među više od četiristo prijavljenih fotografskih projekata, odabrano je deset finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Francuskom paviljonu: Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm (Njemačka), Anne Müchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (SAD), Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) i Pierre Liebaert (Belgija).

“Izložba je odgovor na ovogodišnju temu ‘Otkrivanja’ kojom smo željeli potaknuti autore da kroz vlastitu fotografsku praksu progovore o nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama, ali jednako tako i o nevidljivom, isključenom ili onom potisnutom u slici”, otkriva kustosica izložbe Lea Vene, ujedno i jedna od članica žirija koji je odabrao finaliste. Veliko otvorenje izložbe finalista bit će u utorak, 13. rujna, u Francuskom paviljonu, i to od 18 do 20 sati, kako bi se fotografije mogle razgledati pri danjem svjetlu. Nakon 20 sati, pred Francuskim paviljonom prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Lekcije iz ’91. – ratna fotografija bez podilaženja političkim agendama

Dan prije, u ponedjeljak, 12. rujna, u Galeriji Zvonimir otvara se izložba Lekcije iz ’91. koju je kurirala fotografkinja Sandra Vitaljić. “Izložba ‘Lekcije iz ’91.’ prvi put je u ovom opsegu i na jednom mjestu okupila fotografe iz cijele regije te nekoliko međunarodnih gostiju kako bi prikazala ratne godine na tlu bivše Jugoslavije. Fokus izložbe jest na poziciji fotografa i njihovoj perspektivi na protekle ratne događaje bez podilaženja političkim agendama. Trideset i dva autora i jedna autorica predstavit će se s više od sto pedeset fotografija u inovativnom postavu umjetničkoga kolektiva Oaza”, najavila je Vitaljić.

Briljantne izložbe fotografskih zvijezda Rogera Ballena i Phillipa Toledana

Među preostalih osam izložbi jest i 1%: Privilegija u doba globalne nejednakosti – putujuća izložba koja istražuje temelje ekonomske nejednakosti dok raskošna izložba Past is Now istražuje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti. Kakva je ovo knjiga? i Fotobookfestival Kassel: Izložba fotoknjiga udovoljit će svim ljubiteljima fotografskih knjiga. Reprezentativne su izložbe jednog od najzanimljivijih fotografa današnjice Phillipa Toledana koji se putem svog projekta Možda suočava sa strahom od smrti te utjecajna i velika Rogera Ballena koji nas putevima mašte i realnosti vodi u Zemlju sjena. Samostalnom izložbom predstavit će se mladi hrvatski fotograf Nikola Zelmanović, i to serijom Ovdje i sada, putovanjem u nepoznate dubine naših misli. Projekt se sastoji od fotografija koje pobuđuju osjećaj promjene.

Hrvatske premijere filmova o velikanima fotografije – Robertu Mapplethorpu i Nan Goldin

Filmski program “Organa Vida” predstavlja dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o festivalskim velikanima: Mapplethorpe: Pogledajte slike o jednom od najkontroverznijih fotografa koji je postao ključna osoba fotografije 20. stoljeća te Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica o američkoj fotografkinji poznatoj po vizualnim narativima koji prikazuju njezin vlastiti svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti. Premijera filma Mapplethorpe: Pogledajte slike organizirana je u suradnji s Dokukinom KIC, gdje se film može pogledati svakodnevno od 16. do 24. rujna u 21 sat. Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica prikazuje se u nedavno otvorenom Art Parku u subotu, 16. rujna, u 21 sat.

Festival “Organ Vida” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba.

Medijski pokrovitelji festivala Organ Vida jesu: HRT, Telegram, HINA, British Journal of Photography, Lens Culture, Zarez, Vizkultura, Kulturpunkt.hr, tportal.hr, H-Alter, Vox Feminae, Radio Student, Yammat FM, Fotogard, Fotografija.hr, F-Stop, Vijesti.hr, HINA, Journal.hr, Designed.rs, ReFoto, Landscape Stories, FK Magazine, The Calvert Journal, GUP Magazine, Biennale hrvatske mlade fotografije i Just Zagreb.