Predavanje “Istraživanje i zaštita fotografske ostavštine”

U sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu, u četvrtak,  24. svibnja, s početkom u 18 sati, Dr. sc Dusan C. Stulik i Sean Charette, stručnjaci Gettyjevog instituta za restauriranje iz Los Angelesa, održali su javno predavanje na temu  ‘Research and Preservation of Photographic Heritage’.

U prvome dijelu predavanja predstavljen je Gettyjev projekt ‘Preservation of Photographs and Photograph Collections‘ u sklopu kojega dvojica stručnjaka borave u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, krajem godine organiziraju napredni tečaj za konzerviranje-restauriranje fotografija. To je dio Gettyjeve inicijative educiranja konzervatora-restauratora fotografskih materijala na području centralne, južne i istočne Europe.

U drugom dijelu predavanja govorilo se o istraživanju najstarijih fotografskih procesa, odnosno o fotografiji prije L. M. Daguerrea (1839.). Predavanje je ilustrirano eksperimentalnim i analitičkim radom Gettyjevog istraživačkog tima. Raspravu koja je slijedila nakon predavanja moderirala je Sagita Mirjam Sunara, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Uz dvojicu predavača, u raspravi su sudjelovali mr. sc Tram Vo, stručna suradnica Gettyjevog instituta za restauriranje i voditeljica brojnih stručnih radionica o konzerviranju restauriranju fotografija. Takodjer, Jedna od tema o kojima  se razgovaralo je stanje fotografske baštine u Hrvatskoj.