Predavanje: “Fotografija u Hrvatskoj / Odabrani primjerci iz Fototeke Hrvatskog državnog arhiva”

U Hrvatskom državnom arhivu, u četvrtak, 4. travnja, u 18 sati, održava se predavanje Hrvoja Gržine: Fotografija u Hrvatskoj / Odabrani primjerci iz Fototeke Hrvatskog državnog arhiva.

Fotografija je na hrvatskom prostoru prisutna više od stotinu i sedamdeset godina, a tragove možemo pratiti gotovo od samih početaka, točnije od vijesti pod naslovom ‘Najznatnije odkritje našega vrĕmena’ kojim je Danica Ilirska onodobnu javnost informirala o otkriću prvog komercijalno iskoristivog fotografskog procesa – dagerotipije.

Predavanje će, prateći kronološki slijed nastanka odabranih snimaka iz Fototeke Hrvatskog državnog arhiva, ocrtati fragmente hrvatske fotografije od ranog razdoblja pa sve
do druge polovice prošlog stoljeća, predstavljajući Fototeku kao nezaobilaznu postaju za svakog istraživača povijesti ovog medija u našoj zemlji, kao i mnogih drugih znanstvenih disciplina koje u fotografskoj slici danas više nego ikad ranije traže vizualnu potvrdu i ilustraciju. Izlaganje će biti ilustrirano brojnim primjerima iz fotografskih zbirki pohranjenih u Hrvatskom državnom arhivu.

Adresa: Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, Zagreb