Predavanje – Debra Hess Norris – Help! Don’t Let it Be: Caring for Your Family Photographs

Pozivamo Vas na predavanje pod nazivom Help! Don’t Let it Be: Caring for Your Family Photographs u Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, Zagreb 18. srpnja 2013. u 19 sati u Velikoj čitaonici HDA.

Predavanje će održati Debra Hess Norris, profesorice konzervacije fotografija na Sveučilištu Delaware.

Fotografski materijal  lako može biti nepovratno oštećen, osobito u slučaju izloženosti neodgovarajućim uvjetima okoline, neprimjerenog izlaganja ili rukovanja, a visoka će temperatura i relativna vlažnost u kombinaciji s prljavštinom, prašinom, zagađenjima i nametnicima njegovo propadanje dodatno ubrzati. Profesorica Debra Hess Norris u ovom će predavanju govoriti o zaštiti povijesnih i suvremenih fotografija, počevši od onih na metalnim podlogama kao što su dagerotipija i tintipija preko albuminskih fotografija  prevladavajućih tijekom 19. stoljeća i crno–bijelih želatinskih fotografija 20. stoljeća, pa sve do suvremenih fotografija u boji. Izlaganje će također dati i smjernice za dugoročnu zaštitu obiteljskih fotografija koja uključuje pravilno rukovanje, pohranu i izlaganje.

Debra Hess Norris voditeljica je Odsjeka za konzervaciju i profesorica konzervacije fotografija na Sveučilištu u Delawareu. Autorica je više od trideset članaka i poglavlja u knjigama o zaštiti i postupcima konzervacije fotografskog materijala,  slučajevima katastrofa, etici i konzervatorskom obrazovanju. Poučavala je na više od stotinu radionica i seminara za konzervatore i srodne profesije diljem svijeta. Osigurala je približno 14 milijuna dolara vanjskih donacija za Odsjek konzervacije Sveučilišta u Delawareu. Zajedno s Jennifer Jae Gutierrez uredila je knjigu pod naslovom „Issues in the Conservation of Photographs“ koju je objavio Getty Conservation Institute 2010. godine, u kojoj su sabrani ključni radovi s područja konzervacije fotografija. Obnašala je dužnost pročelnice instituta za konzervaciju Heritage Preservation (2003.  – 2008.), te predsjednice American Institute for the Conservation of Historic and Artistic Works (AIC) (1993. – 1997). Također je bila predsjednica Conservation Center for Art and Historic Artifacts Board (CCAHA), američki povjerenik za UNESCO kao i direktor projekta  Andrew W. Mellon Collaborative Workshops in Photograph Conservation. 2002. godine uvrštena je na zid slavnih Sveučilišta u Delawareu. Dobitnica je nagrade Rutherford John Gattens za rad u AIC-u, nagrade Sheldon and Caroline Keck za visoko postignuće u obrazovanju profesionalnih konzervatora (2004.) te nagrade AIC University Products za visoko dostignuće u zaštiti kulturne baštine (2008.). Član je AIC-a i Međunarodnog instituta za konzervaciju.