Pravo lice Instagrama by Pandyland – želite li zabilježiti trenutak, zaboravite na Instagram

Uglavnom, ako želite nešto ovjekovječiti uzmite fotoaparat, uzmite i mobitel nije bitno, ali snimite fotografiju, pravu fotografiju, visoke rezolucije.

Kad je izašla inačica Instagrama za Android požurio sam na ondašnji Android market i instalirao aplikaciju na mobitel. Otprilike mjesec dana sam ga polu-aktivno koristio i umjesto trenutaka zabilježenih bilo kojim od fotoaparata odlučio sam onako hipsterski raditi instant fotografije mobitelom.

Sad mi je žao jer ipak onu fotografiju na Instagramu ne mogu smatrati fotografijom. Ne mogu je smatrati ni nekim umjetničkim djelom onog trenutka. Gledam te fotke, gledam i ne vidim ništa osobno u njima, ništa svojeg. Skupina piksela bez duše, bez osobnosti bez neke ideje postojanja. Da, govorim o svojim radovima. Isti osjećaj imam i gledajući druge radove.

Većina Instagram fotografija proizlazi iz ideje instant shap shootinga i apliciranja predefiniranog efekta koji super izgleda da malim i rezolucijski slabim ekranima naših mobitela. To nikako, pa ni u današnjem svijetu ne može i ne smije biti reprezentativan primjerak bilo koje vrste fotografije.

Trebalo mi je vremena da vidim da li će moji insta radovi zadržati dušu i trenutak kad su kreirani. Neće, a fotografija odnosno fotografiranje je ipak jedan osoban čin.

Vrlo jednostavna provjera koliko ste vezani uz vaše radove. Uzmite svoje najbolju fotografiju, onu s kojom ste najzadovoljniji. Dajte je nekom kritičaru. Kad vam taj kritičar negativno ocijeni fotku, nabroji nedostatke, da li se barem malo osjećate povrijeđeno, posramljeno, mrvicu ljutito? Vjerojatno da i to je dobro. Eh, onda ste na dobrom putu da postanete fotograf – upućenu kritiku uzimate kao školu, kao iskustvo kao oslonac za dalje. Instagram sliku samo obrišete i to je to.

Upravo ovo gornje iskustvo sam prolazio ne tako davno kad sam svoj prvi igrani film prikazao jednom renomiranom hrvatskom filmofilu, profesoru i kritičaru, koji mi je rekao – bolje ne ići s time u javnost. Film je imao javnu premijeru i prihvaćen je bolje od očekivanog.

Danas snimam još bolje, fotografiram još bolje, i svaki mi rad ima dušu i svaki je rad ono što sam želio i spreman sam podnijeti kritiku.

Uglavnom, ako želite nešto ovjekovječiti uzmite fotoaparat, uzmite i mobitel nije bitno, ali snimite fotografiju, pravu fotografiju, visoke rezolucije. Spremite je na neki medij, još bolje spremite je na medij i razvijte je, isprintajte, svejedno, stavite na zid, gledajte je i uživajte u njoj.

Evo jedan šaljiv gag koji prilično točno oslikava drugu – kreativnu stranu Instagrama.

via