Praputnjak/Bakar – izložba: INSIDE OUT

Pozivamo Vas na multimedijalnu izložbu Inside Out, nastalu na inicijativu studenata Akademije primijenjenih umjetnosti uz mentoricu Petru Mršu u suradnji sa Ivonom Miloš i Praputnjakom – kulturnim krajolikom.

Manifestacija 11.11.2017. održat će se u prostorima Doma kulture Praputnjak gdje će se predstaviti radovi studenata te održati sportske igre s mještanima.
​12.11.2017. izložba se seli u Bakar, u Galeriju Atelje Paulić gdje će predstavljanje radova i otvorenje izložbe biti u 18 h.

PROGRAM

  • 11.11.2017. Kulturni dom Praputnjak

– 15 -16:30 – turnir u boćama mješanih ekipa studenata i mještana
– 16:30 – otvaranje izložbe na kojoj će studenti predstaviti svoje radove
– 18:00 na dalje – druženje sudionika

  • 12.11.2017. Galerija Atelje Paulić, Bakar

– 18:00 h predstavljanje radova i otvorenje izložbe

Izložba će se u galeriji moći pogledati do 17.11. 2017. u vrijeme od 17h do 22 h.

Inside Out

Multimedijalna izložba studenata

Praputnjak – kulturni krajolik

Suradnja Kulturnog krajolika Praputnjak i studenata nastala je iz ideje uspostavljanja komunikacije i upoznavanja sa ciljem daljnje suradnje. Studenti su željni predstaviti svoje radove i njiihovu koncepcijsku pozadinu, te i upoznati način života u lokalnoj zajednici. Ovo bi bio prvi korak u daljnjoj razmjeni koja bi se nastavila.

U kolovozu 2017. organizirana je trodnevna posjeta Praputnjaku i upoznavanje sa mjestom, poviješću i znamenitostima od strane Ivone Miloš te su se voditelji projekta predstavili i upoznali sa dijelom članova KDU Praputnjak i Podružnicom umirovljenika Praputnjak.

Suradnja je ostvarena uz financijsku potporu Primorsko Goranske Županije i Grada Bakra.

Grupna izložba Inside Out svojevrsno izvrtanje unutrašnjosti prema vani, iznošenje svakodnevnih tema o kojima često razmišljamo, preispitanih od strane studenata umjetnosti koji su se godinu dana istraživački bavili pitanjima od vlastitog interesa.

IZVAN KONTEKSTA REKLI SU:

Ušli su u intimni prostor osobe nasuprot sebe, potičući u njoj različite reakcije, ali i snalaženje u nepoznatoj i često neugodnoj situaciji, dok su danas obiteljska druženja uglavnom organizirana na ravnoj liniji okrenutoj ka televizoru. Funkcionira po tom principu da se od trenutka buđenja do trena kada je vrijeme za spavanje svakih sat vremena bilježi emocija koja se osjeća u tom trenu, što je proizvod ljubavi između dvije osobe. Ili to samo proizlazi iz sirove požude?
Upute su svugdje, ali upute su nepotpune, pa pazite što želite i kuda vas misli vode jer ponešto bi se moglo i ostvariti, a vi biti u potpunosti nespremni. Zapravo pasivan čin otpora i okupiranja javne površne, koja ionako pripada kome drugome nego ljudima, kako bi se približili publici kao nekome koga možda više poznajemo nego obične prolaznike.

O KULTURNOM KRAJOLIKU PRAPUTNJAK

U dinamici promjena koje nam današnji ritam života nameće, veća je odgovornost lokalne zajednice da očuva i revitalizira svoju kulturnu baštinu te da je adekvatnom nadogradnjom oblikuje u kvalitetnu platformu za razvoj zajednice.
U Praputnjaku je značaj našeg kulturnog nasljeđa prepoznat i pod zaštitu su stavljeni: Liburnska gradina Praputnjak, Ruralna cjelina Praputnjak, Etnozona Praputnjak i Takala – etnografska zona Bakarskih prezida. Kulturni krajolik Bakarskih prezida, kao prvi zaštićeni kulturni krajolik u Hrvatskoj, nositelj je lokalnog identiteta. Svjesni navedenih činjenica pokrenuli smo inicijativu za revitalizaciju spomenute kulturne baštine, naziva Praputnjak – kulturni krajolik. Inicijativa je između ostalog i dio programa 27 susjedstava, Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture.
U nadolazećim godinama inicijativu će pratiti razna predavanja, radionice, akcije i kulturna događanja poput koncerata, predstava, izložbi, likovnih radionica, umjetničkih kolonija, instalacija i sličnih sadržaja. Želja nam je omogućiti bolji dijalog lokalnih aktera, ostvariti suradnje u društvu i usmjerenje ka održivom razvoju, ekološkom, edukacijskom i kreativnom, odnosno kulturnom turizmu.
Suradnja udruga iz Praputnjaka, Bakra, susjednih mjesta te kulturnih ustanova iz šire zajednice ključ je ovog projekta. Druženje uoči i otvaranje izložbe fotografija i multimedije Inside Out produkt je prve suradnje studentata APURI i Kulturnog krajolika Praputnjak i tako prvi korak ka ostvarivanju željenih planova.

O PETRI MRŠA

Rođena 1985. u Rijeci. Diplomirala u Zagrebu Fotografiju na Akademiji dramske
umjetnosti, Sociologiju na Filozofskom fakultetu i Psihologiju na Hrvatskim
studijima. Imala je 10 samostalnih i sudjelovala u 30 skupnih izložbi.
U svojem radu koristi fotografiju, zvuk, kolaž, knjigu, video, eksperimentalni video, instalacije. Njezin rad uključen je u zbirkama Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja
grada Zagreba i u platformu suvremene hrvatske fotografije.
Radila je kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu i kao asistentica Fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.
Organizirala je i vodila preko 10 umjetničkih radionica (Što vidiš kad zažmiriš, Galerija Lang, Grad na drugi pogled, MMSU, Street kao art – Spajalica, MMSU, Moja točka identiteta u Europskom gradu kuture, Fotoklub Rijeka, mentorica studentskog projekta Ekologija osobno, mentorica studentskog projekta, U dijalogu s definicijom, inicijatorica i organizatorica međunarodne radionice s javnom izvedbom The island is our gallery).
Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.

O STUDENTIMA

Marko Zurak, Paolo Ujčić, Marina Rajšić, Samanta Grubiša, Ivana Đerić, Kristina Čehulić, Ivana Birkaš, Elena Apostolovski

Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti, koji djeluju kao grupa velikog interesa za fotografiju i multimediju pod mentorstvom Petre Mrša; treću godinu za redom ostvaruju projekte (financirane od strane SKC-a, a ove godine i od PGŽ – a) koji rezultiraju izložbom fotografije i multimedijalnih radova.

Prošlogodišnji projekti rezultirali su izložbama Ekologija osobno i U dijalogu s definicijom, koje su izložene u Rijeci i u Novom Sadu, ostvarena je suradnja sa Odjelom fotografije Akademije umjetnosti Novi Sad te je održan trodnevni program gostovanja i zajedničkog rada studenata.

2017. godine projekt Emocije, umjetnost i tehnologija razvijen je u tri smjera: održana je petodnevna radionica na Silbi pod vodstvom Eliane Otta i Gabriela Hennschea uz Petru Mršu koja je zaključena izložbom u obliku šetnje po otoku prateći točke na kojima su studenti izveli ili postavili svoj rad pod nazivom The Island is Our Gallery. Dio studenata je ostvario suradnju s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i kustosicom Korom Girin kroz izložbu D day, Polazište: Gotovac , koja je bila popratni program retrospektivne izložbe Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte. Suradnja s Ivonom Miloš i Kulturnim krajolikom Praputnjak, nastala je iz želje za uspostavljanjem komunikacije i upoznavanja sa lokalnom zajednicom. Suradnja koja se manifestira kroz izložbu i druženje s mještanima uz sportske igre 11.11. 2017., prvi je korak u daljnjoj razmjeni i suradnji.
Zahvaljujemo dr.sc. Asmiru Gračaninu i Gordanu Grgurini na suradnji na ovom projektu.

Dosadašnji radovi studenta dostupni su:

https://apurifotografijaplus.tumblr.com/
Apuri fotografija – tumblr

https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vQfvuAFSt0Sx5WicG5lNOAoYhm8HHvBx7wAcaQ48MkuQM4NFnPgu1E4bHDeQY12uJhZX2bxI5rGptvf/pub?start=false&loop=true&delayms=3000&slide=id.g2006fd407e_0_0
The Island is Our Gallery – google prezentacije