Poznati članovi žirija 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Filip Horvat, Jeff Jacobson, Saša Kralj, Matt Lutton i Barbara Šarić ove će godine odabrati pobjednički postav i pobjednike 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, koji će se održati u kinu Europa i Galeriji Karas 15. i 16. lipnja.

Filip Horvat, Jeff Jacobson, Saša Kralj, Matt Lutton i Barbara Šarić ove će godine odabrati pobjednički postav i pobjednike 4. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, koji će se održati u kinu Europa i Galeriji Karas 15. i 16. lipnja.

U skladu s pravilima međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, 5. ožujka, raspisan je natječaj na temu dokumentarne fotografije koji će biti otvoren do 1. svibnja. Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori, a primaju se dokumentarni projekti od minimalno tri (3) do maksimalno dvadeset (20) fotografija.

Gledajući na fotografiju kao sredstvo dokumentiranja društvenih događaja i ljudskog ponašanja, na ovogodišnjem će se Organu Vida predstaviti radovi na temu dokumentarne fotografije u svojem najširem smislu.

U skladu s pravilima festivala, 5. ožujka, raspisan je natječaj koji će biti otvoren do 1. svibnja. Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori, a primaju se dokumentarni projekti od minimalno tri (3) do maksimalno dvadeset (20) fotografija. Dokumentarni serijal treba pratiti i pripadajući opis.

Rezultati natječaja bit će objavljeni 20. svibnja na internet stranici Organa Vida.

Biografije članova žirija:

Jeff Jacobson je rođen u Des Moinesu, Iowa, 1946. godine. Objavio je dvije knjige: My Fellow Americans 1991. i Melting Point 2006. 1978. godine Jacobson se pridružio udruženju Magnum Photos kojeg je, kasnije, napustio zbog osnivanja Archive Picturesa.

Jacobsonove fotografije u stalnim su postavama diljem Sjedinjenih Američkih Država: u njujorškom Whitney muzeju, Muzeju suvremene umjetnosti u San Franciscu, Muzeju likovnih umjetnosti u Houstonu, međunarodnom muzeju fotografije i filma George Eastman House u Rochesteru, Centru za kreativnu fotografiju u Tusconu i u njujorškom društvu Radost davanja. Radovi su mu izloženi u Walker Arts Centru u Minneapolisu, njujorškom Međunarodnom centru za fotografiju, Židovskom muzeju u New Yorku, Muzeju visoke umjetnosti u Atlanti, Muzeju Rufino Tamayo u Meksiko Cityju i Armand Hammer muzeju u Los Angelesu.

Jednom godišnje Jacobson organizira fotografske radionice u njujorškom Međunarodnom centru za fotografiju, a bio je vrsni predavač na toskanskim radionicama, u Centru za fotografiju Woodstock, na fotoradionici Julia Dean u Los Angelesu i u Centru de la Imagen u Mexico Cityju.

Dobitnik je stipendije Nacionalna zaklada za umjetnost New York. Radio je kao fotoreporter za časopise diljem svijeta.

Matt Lutton je američki fotograf koji trenutno živi u Beogradu. Studirao je na Sveučilištu u Washingtonu, na odsjeku za Komparativnu povijest ideja i Centru za ruske, istočnoeuropske i srednjeazijske studije.. Fotografirao je razne publikacije, od The New York Timesa do The Fadera. Autor je triju samostalnih izložbi u rodnom gradu Seattleu.

Saša Kralj je fotoreporter s preko 30 godina radnog iskustva. Rođen je 1965., a trenutno živi u Zagrebu. Radio je u Kurdistanu, Indoneziji. Predavao je fotonovinarstvo na kineskom “Shantou University’s Cheung Kong School of Journalism and Communication”, zagrebačkom “Federation of European Journalism Students”, u Jakarti na radionicama u Panna Photo te u južnoazijskom Institutu za fotografiju “Visual Anthropology”, Patshala, Dhaka, Bangladeš. Radio je za Jiwafoto agenciju, World Press Photo, New York Times, Boston Herald, Sudswenska Dagbladett, fotografsku agenciju Afrika Photos & Features i Images agenciju. Objavljivao je radove u raznim južnoafričkim publikacijama (Leadership magazine, Flying Springbock, Living Africa). 2004. je objavio knjigu urbane kulture glavnog gradaThailanda “Bangkok Inside Out”.

Barbara Šarić je hrvatska fotografkinja koja trenutno živi u Zagrebu. Nakon završenog studija filozofije i antropologije vratila se svojoj prvoj ljubavi – fotografiji. 2010.godine diplomirala je na ICP studiju dokumentarnu fotografiju i fotonovinarstvo. Radove su joj objavili: New York Magazine, The Wall Street Journal, Jutarnji list, Globus, Slobodna Dalmacija i Zarez.

Filip Horvat je hrvatski fotoreporter s 20 godina iskustva u pokrivanju vijesti iz Istočne Europe i Balkana. Živi u Zagrebu, ali zbog čestih zadataka za vodeće međunarodne časopise putuje po regiji. Filip Horvat je zabilježio velike povijesne momente, od napada u Poljskoj, revolucije u Čehoslovačkoj i Rumunjskoj, pada Berlinskog zida do ratova u bivšoj Jugoslaviji, gospodarskog oporavka regije, trgovine ljudima, potrage za nestalim osobama, potresa i poplava.