Poreč – izložba fotografija: URBAN 2016

+urban2016-fotografija

U petak, 22. srpnja 2016. godine u 20 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino održat će se otvorenje izložbe fotografija trojice autora izabranih u sklopu fotografskog natječaja “URBAN 2016”.

URBAN je međunarodni fotografski natječaj koji je ove godine stigao do svog sedmog izdanja. Natječaj promovira udruga u kulturi dotART iz Trsta koja ima višegodišnje iskustvo u organizaciji manifestacija iz područja fotografije i vizualnih umjetnosti. Svake godine na URBAN pristiže više od tisuću fotografija od više stotina autora.

Talijanski fotograf Luca Meola autor je rada „Cidade de Garoa“, intenzivnog presjeka života u brazilskom gradu São Paulu, gdje trenutno i živi. Hodajući gradom, autor dokumentira svakodnevne trenutke: intimne, tužne pa čak ponekad i nadrealne, koji čine ovaj megalopolis jednim od najnesigurnijih ali i najfascinantnijih mjesta na svijetu. Rijetki su trenuci gdje se, u zaklonjenim mjestima na ulici, ljudi opuste u pozdravu, razgovoru ili poljupcu.

Izabrani projekt „Passage“ turskog fotografa Yilmazmadena Alphana veoma je intiman portret puta trajektom koji povezuje dvije strane Istanbula. Istanbul je grad na dva kontinenta a ti trajekti koji svakodnevno prevoze ljude na obje strane, istovremeno prevoze i njihovu ljubav, tugu i nadu.

„Kushti“, nagrađeni projekt belgijskog fotografa Alaina Schroedera, dokumentira istoimenu indijsku borilačku vještinu koja se prakticira u borilištu načinjenom od gline a predstavlja Majku Zemlju. Istom se zemljom prekrivaju i sami borci i na taj način s njom postaju jedno. Iskusni borci daju primjer i prenose svoja znanja na mlađe dječake (od 7 do 8 godina starosti) te promoviraju prijateljstvo, poštovanje, solidarnost i bratstvo.

Natječaj je strukturiran u više različitih sekcija (street fotografija, priroda, sport i portfolio), a ove godine po prvi puta Zavičajni muzej Poreštine ugošćuje pobjednika sekcije „Portfolio“ zajedno s još dva odabrana autora iz iste kategorije.

Izložba će biti postavljena u lapidariju i Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine, a moći će se pogledati do 31. kolovoza 2016. godine.

Izložbu u Poreču organizira udruga dotART iz Trsta u suorganizaciji s porečkim muzejom, a autorica postava je kustosica i likovna umjetnica Sabina Damiani.

http://www.urban.dotart.it/
http://muzejporec.hr