Poigrajte se fotografijom za vrijeme tmurnih maglenih dana i noći

Tko veli da dan u magli ne može biti proveden kreativno? Vidljivost je nikakva, boje skoro da i nema i sve je nekako klaustrofobično. Ili ne?

Tko veli da dan u magli ne može biti proveden kreativno? Vidljivost je nikakva, boje skoro da i nema i sve je nekako klaustrofobično. Ili ne?

Naravno da nije, sve je to stanje duha. Nemam u ovom trenutku neki poseban savjet i recepturu na temu – kako fotografirati maglu, već je sve nekako na vama, vašem kreativnom elementu tog maglenog jesenskog dana.

Ono na što bi ipak trebalo usmjeriti malo pažnje je mjerenje svijetla. Naime, magla po cijelom kadru može prevariti svjetlomjer te će fotografije biti prilično tamne. Stoga, ako koristite automatsko mjerenje, prije okidanja kompenzirajte ekspoziciju za 1 ili 2 koraka, dakle na +1 ili +2.

U slučaju ručnog podešavanja fotoaparata preeksponirajte kadar za jednu ili dvije blende.

Probajte se usredotočiti na izvore svijetla, odnosno svjetlosne elemente jer u magli je prilično lagano uloviti zrake svijetla ili Sunca.

Nadalje, nije na odmet, a sukladno danu, razmišljati sjetno i raditi fotografije koje i jesu tmurne, sjetne i maglovite, one imaju svoju snagu.

Naizgled neugledan kadar s balkona može se pretvoriti u igru svijetla za vrijeme magle. Ekspozicija od 3 sekunde, ISO 100 i f/5.6
Magleno jutro može biti zanimljivo uprao zbog ulovasunčanih zraka. Intenzitet boje, snaga Sunca i magla doista daju ovakve fotografije bez potrebe za dodatnom obradom. Fotografija je rađena uz ručno podešavanje fotoaparata – 1/1250, f/5,6, ISO 100
Ponekad je poželjno kadar ostaviti onakvim kakav je, kratka ekspozicija koja daje realnu fotografiju – tmurnu i sjetnu.
Igrajte se slojevima magle, napravite dramatičan kadar
Put u nepoznato, priča bez završetka – magla je savršena za pretapanje kadra u ništavilo
Promijenite balans bijele
U prednji dio kadra u magli postavite neki oštar detalj