Podvodna umjetnost Andreasa Franke

Ideja Andreasa Franke o izložbi ispod površine mora, došla je sasvim slučajno. Ljubav na prvi pogled desila se kada je prvi put zaronio i ugledao golemi stari brod nazvan Vandenberg. Snimio je nekoliko scena, te ga je mašta povela sve do vlastite izložbe pod nazivom „Život ispod površine“. Kroz dvanaest kadrova priča nam priču o svakodnevnici iz prošlosti, no sa jednom izmjenom, ti se kadrovi kriju duboko ispod površine.

Fotografije su postavljene na olupini broda koji je u drugom svjetskom ratu prevozio vojnike na ratište, a ista je ta olupina Frankea i dovela do ove fenomenalne ideje, te mu osigurala veliku pozornost. Pričvršćene su jakim magnetima koji osiguravaju skidanje fotografija bez ikakvih oštećenja na brodu.

Sam umjetnik kaže – U mojim fotografijama pokušavam izgraditi iluzionistički svijet. Volim vidjeti stvari iz drugog kuta i pokušavam stvoriti novu vrstu pogleda na našu stvarnost. Zaronom na Vandenberg konačno sam našao savršenu pozornicu i posljednja prepreka da se ostvare moje ideje bila je uklonjena. Moj rad se uvijek temelji na strogom konceptu, koji je fotografski i tehnički savršeno proveden. Svaki mali detalj dio je točno uređene proizvodnje. Nema mjesta za slučajnosti. 

Izložba traje od kolovoza ove godine, nedaleko malog gradića Key West, no ako vam je to ipak predaleko, u izložbi nakratko možete uživati i putem Youtube videa ili na portalu Pogledaj.to.