Počeo Rovinj Photodays

U Rovinju je danas počeo fotografski festival Rovinj Photodays, koji i ove godine donosi mnoštvo sadržaja za sve ljubitelje fotografije koji dolaze iz čitave regije. U sklopu službenog programa je čitav niz izložbi fotografija domaćih i svjetskih majstora fotografije, održat će se brojne radionice, predavanja i organizirana druženja s autorima koji sa svih krajeva svijeta gostuju na festivalu.

Festival nije određen godišnjom temom, ali desetak fotografskih izložbi obuhvaća teme i autore s područja klasične i suvremene fotografije, prema pojedinim kustoskim selekcijama. Namjera organizatora festivala jest u isto vrijeme, na istom prostoru prikazati širok raspon autorskih ostvarenja.

U zavičajnom muzeju grada Rovinja, posjetitelji će imati priliku vidjeti radove šestorice veličanstvenih autora koji će biti predstavljeni  izložbom ‘Između Amerike i Europe’. Fotografi čiji su radovi uključeni u ovaj vrlo zanimljiv postav, Lewis Hine, André Kertész, Walter Rosenblum, Robert Capa, John Phillips i William Klein,  razlikuju se porijeklom, različitih su autorskih potpisa, ujedinjeni u jednoj ideji – da senzibiliziraju društvo za promjene koje su nastale razvojem metropola, početkom 20. stoljeća Izložba je nastala prema zamisli kustosa Waltera Live iz talijanskog fotografskog arhiva CRAF, a u potpunosti je čine radovi koji su godinama prikupljani u arhiv.

U istom prostoru bit će postavljena izložba suvremene fotografije pod nazivom Globalna fotografija, koja tematizira problematiku stanovanja, a uključuje serije fotografija desetorice istaknutih europskih fotografa. Ova putujuća izložba, na festival stiže s talijanskog festivala suvremene fotografije, SI FEST.

Premijerno na festivalu fotografije Rovinj Photodays, u galeriji Adris, bit će otvorena izložba fotografija pod nazivom Prodaja snova – suvremena hrvatska modna fotografija. Izložba okuplja najbolje hrvatske modne fotografe i neke od njihovih najuspješnijih radova nastalih u proteklih deset godina. Izlažu Mladen Šarić, Romano Decker i Dejan Kutić, Bruna Kazinoti, Mare Milin, Ivana Vučić, Marko Grubišić, Sanja Bistričić, a kustosica izložbe je Sandra Vitaljić.

Posebno priznanje, nagrada za životno djelo, koja se svake godine dodjeljuje jednom autoru za dugogodišnje stvaralaštvo i doprinos u fotografiji, ove godine ide u ruke fotografu Mladenu Tudoru. Tim povodom organizatori će predstaviti i retrospektivnu izložbu ovog istaknutog autora, u crkvici sv. Tome.

Također, i ove će se godine prikazivati izložba finalista i pobjednika godišnjeg natječaja festivala, a postava će biti izložena u Multimedijalnom centru.

Valja istaknuti kako su radovi za jednu izložbu nastali i na samim rovinjskim danima fotografije. Naime, gostujući prošle godine na festivalu, britanski fotograf Marcus Doyle snimio je vrlo atraktivne, noćne fotografije Rovinja i Pule, koje će ove godine biti izložene u galeriji Batana u Rovinju, a bit će im pridružene fotografije istog autora, koje je festivalu ustupio Muzejs moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na kojima je prikazana riječka industrijska baština.

U sklopu izložbi na otvorenom, festival omogućuje prezentaciju radova fotografskim agencijama Cropix i Pixsell,   pa će posjetitelji tako imati uvid u najbolje novinske fotografije nastale protekle godine. Također, nastavlja se prikazivanje fotografija hrvatskog mora i podmorja, u sklopu projekta Prijatelji mora, a ovogodišnji postav nazvan je Mediteranski eseji, te uključuje radove ukupno dvadesetak fotografa.

Valja spomenuti kako će u sklopu brojnih radionica i ostalih organiziranih aktivnosti na festivalu gostovati brojni inozemni fotografi i stručnjaci za fotografiju poput poznatog američkog fotografa Douglasa Friedmana, švicarca Alexandera Sauera i mnogih drugih.

U sklopu službenog programa svake godine održava se i svečana dodjela nagrada najuspješnijim sudionicima godišnjeg natječaja, a ovogodišnje laureate doznat ćemo 2. lipnja. (culturenet.hr)